Tehnica de catarare pe stanca

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.75

nivel: Facultate

Este important sa cunoastem propriile noastre limite ale posibilitatilor fizice si psihice. Traseul se alege in functie de capacitatea corzii (echipei). Este indicat a se pastra intotdeauna o rezerva pentru cazuri neprevazute ca: stricarea vremii, ratacire, bivuac neprevazut sau accident. In cazul trecerii unei corzi la un grad de dificultate superior fata de cel stapinit in mod cert, ceea ce impl[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnica de catarare pe stanca

Este important sa cunoastem propriile noastre limite ale posibilitatilor fizice si psihice. Traseul se alege in functie de capacitatea corzii (echipei). Este indicat a se pastra intotdeauna o rezerva pentru cazuri neprevazute ca: stricarea vremii, ratacire, bivuac neprevazut sau accident. In cazul trecerii unei corzi la un grad de dificultate superior fata de cel stapinit in mod cert, ceea ce implica un risc marit, trebuie exclusi toti factorii care pot fi evitati: sa se intre in traseu numai pe o vreme absolut sigura, intr-o forma buna a ambilor parteneri, cu o suficienta rezerva de timp, cu material suficient si de buna calitate.

Gradul de dificultate al traseului ales trebuie sa fie in functie de posibilitatile partenerului mai slab. Limita posibilitatilor unui alpinist se afla acolo unde incepe senzatia de frica. Senzatia de siguranta, cunoasterea limitei pericolului depind de experienta alpinistului.O coarda ideala se compune din parteneri de valoare aproximativ egala. Uneori cunostintele lor se pot compensa, de exemplu daca unul sau altul au preferinta sau indeminare la stinca friabila, iarba, placi sau hornuri, gheata.

Coarda de doi este cea mai uzuala, fiind mai rapida. Coarda de trei reprezinta o exceptie in cazul lipsei unui al patrulea. In trasee lungi si dificile poate fi avantajoasa combinatia de doua corzi de cite doi, care in cazuri de necesitate se pot ajuta.Intr-o coarda de doi se merge, de, regula, alternativ, fiecare partener fiind cap de coarda pe rind, in cite o lungime de coarda; conditia este ca partenerii sa fie de valoare egala, in caz contrar cel mai experimentat sau cel mai in forma alpinist conduce si poarta raspunderea.

In cazul corzii de trei exista doua posibilitati de actionare:
-- numai cite un singur partener se afla in miscare: capul de coarda asigurat de secund, secundul asigurat de cap, apoi tertul asigurat de secund. Acest sistem este cel mai sigur, in schimb necesita un timp majorat cu 50% fata de cel folosit de coarda de doi;
-- secundul si tertul merg concomitent, fiind asigurati de capul de coarda. In acest caz e bine sa avem la indemina corzi lungi de 40 m, fiecare dintre cei doi alpinisti fiind legat de cite o coarda; daca nu dispunem decit de o singura coarda de 40 m, cei doi se vor lega la G m distanta unul de altul. In cazul caderii tertului, secundul este si el antrenat in cadere. Oricum, cei doi alpinisti mergind concomitent, trebuie sa-si coordoneze viteza unul in functie de celalalt.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.