Tehnica coboririi

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.56

nivel: Facultate

Cind traseul devine mai dificil se coboara cu corpul intrTo parte, sprijinind c mina pe stinca, pentru a se pastra echilibrul. De regula acest procedeu de coborire se practica pe vaile alpine. In teren de dificultate mare coborirea se face cu fata la stinca, intocmai ca la urcare, corpul fiind departat de perete. Picioarele pastreaza o oarecare distanta intre ele; in acest fel prizele de sub alpin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnica coboririi

Cind traseul devine mai dificil se coboara cu corpul intrTo parte, sprijinind c mina pe stinca, pentru a se pastra echilibrul. De regula acest procedeu de coborire se practica pe vaile alpine. In teren de dificultate mare coborirea se face cu fata la stinca, intocmai ca la urcare, corpul fiind departat de perete. Picioarele pastreaza o oarecare distanta intre ele; in acest fel prizele de sub alpinist se vad mai bine.

Cind este posibil miinile se coboara cit mai jos, iar corpul se intoarce usor intr-o parte; greutatea corpului se lasa pe brate, pe cind picioarele stabilesc noi puncte de sprijin. De multe ori, in coborire se recurge la procedee de urcare, ca de exemplu la opozitie. Oricum, folosirea pitoanelor existente si fringhiei este indispensabila.Cind coborirea prin procedeele normale devine in mod practic imposibila se utilizeaza rapelul.

2. Coborirea in rapel
In cursul unei coboriri pe stinca nu orice obstacol se poate trece prin coborire libera, fie din cauza dificultatii, fie pentru faptul ca se pierde prea mult timp. In asemenea cazuri se recurge la ajutorul fringhiei.Procedeele de coborire pe fringhie sint cu mult mai sigure si mai putin obositoare. Ele se cunosc sub denumirea generala de coboriri in rapel.Rapelul este o manevra de fringhie (coarda), care asigura coborirea celor mai dificile pasaje cu maximum de securitate (fig. 70). In aceasta manevra militarul fixeaza o fringhie in dublu de un punct rigid (piton, colt de stinca) si coboara de-a lungul ei. Dupa terminarea coboririi fringhia se recupereaza, tragindu-se de unul din capete.

In mod normal, rapelul se efectueaza la piton. In inelul pitonului se introduce fringhia pusa in doua, intocmai ca in bucla de cordelina, iar cele doua fire, la fel de lungi, se arunca in jos. Cind nu dispunem de pitoane cu inel sau cind inelele au un diametru prea mic si fringhia este uda, deci aluneca greu chiar si printr-un inel de cordelina, in piton sau in inelul de cordelina se introduce o carabiniera, iar in carabiniera -- fringhia de rapel. In aceasta situatie, care survine desigur foarte rar, se renunta insa la recuperarea carabinierei.

Verificarea lungimii pasajului de coborit, inainte de a incepe coborirea este necesar sa se verifice lungimea pasajului ce urmeaza sa fie coborit si care nu trebuie sa depaseasca lungimea fringhiei de rapel puse in doua. Intrucit la inceput militarii vor executa rapelul legati in fringhia de asigurare, este important ca pasajul pe care-l coboara sa nu aiba o lungime mai mare decit cea a fringhiei de asigurare.

Stabilirea platformelor de regrupare. Platformele de regrupare trebuie sa permita tragerea fringhiei jos si stringerea ei dupa efectuarea coboririi sau instalarea unui nou rapel, daca este cazul.
Instalarea rapelului. In rapelul normal pe fringhie dubla se trece unul din capetele acesteia prin inelul de cordelina sau prin inelul pitonului si se fileaza pina la mijlocul ei, care, de regula, este marcat. Apoi capetele fringhiei -- strinse in bucle -- se arunca in adincime, pentru a ajunge la platforma de regrupare.

Asperitatile stincii de pe platforma de plecare se inlatura cu ajutorul ciocanului, ca sa nu roada sau sa taie fringhia. Pentru rapel pitonul se bate de sus in jos, adica, pe cit posibil, paralel cu linia de cadere a fringhiei. Inelul trebuie sa ramina cit mai departe de stinca sau chiar liber, pentru ca atunci cind militarul trage de fringhie, dupa terminarea coboririi, aceasta sa nu preseze inelul de stinca si sa se blocheze. De asemenea, se va bate pitonul cit mai sus deasupra capului, evitindu-se fixarea sa laterala fata de locul de plecare in rapel. In felul acesta se previn efectele pendularii sau plecarea dificila de pe platforma.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.