Tehnica cercetarii stiintifice

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.95

nivel: Facultate

Indicele de nume proprii, de cuvinte sau expresii este un accesoriu deosebit de important al unei lucrari stiintifice.
Pe baza indicelui gasim, intr-un timp foarte scurt, informatii deosebit de utile despre o anumita personalitate, localitate sau tema care ne intereseaza. Cu ajutorul indicelui de nume, de pilda, putem identifica rapid autorii citati intr-o lucrare, in conditiile in care, in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnica cercetarii stiintifice

Indicele de nume proprii, de cuvinte sau expresii este un accesoriu deosebit de important al unei lucrari stiintifice.
Pe baza indicelui gasim, intr-un timp foarte scurt, informatii deosebit de utile despre o anumita personalitate, localitate sau tema care ne intereseaza. Cu ajutorul indicelui de nume, de pilda, putem identifica rapid autorii citati intr-o lucrare, in conditiile in care, in anumite domenii de cercetare (chimie, fizica, matematica, etc.), cifra care arata de cate ori este citat un autor poate deveni un criteriu de evaluare a performantei stiintifice a unei persoane. O dovada concreta a importantei indicelui o constituie si faptul ca multe lucrari de specialitate aloca pagini importante acestuia.

Redactarea indicelui este o operatie extrem de migaloasa, care solicita rabdare si perseverenta din partea cercetatorului. De aceea, de multe ori, indicele este alcatuit de alta persoana decat autorul.
3. In cazul in care o localitate a avut de-a lungul anilor mai multe denumiri, cum se vor trece acestea la indice?
Toate regulile de redactare a indicelor sunt importante si trebuie respectate. Cu atat mai mult e imperios necesar a respecta regulile de scriere a indicelor de localitati ce si-au schimbat denumirea de-a lungul anilor fie din motivul ca domeniul toponimiei a fost mai puternic influentat de imperativele politice decat cel al onomasticii, fie dintr-un alt motiv.

Regula dupa care se scrie indicele de localitati in acest caz este urmatoare: la numele vechi se vor trece si denumirile actuale. Exemple: Dr. Petru Groza (Stei), Haimanale (I. L. Caragiale), Stalin (Brasov), Hordou (George Cosbuc), Gheorghe Gheorghiu-Dej (Onesti), Humulesti (Ion Creanga). Informatia poate fi ceva mai ampla: Callatis (azi Mangalia, oras in jud. Constanta), Axiopolis (azi orasul Cernavoda, jud. Constanta), Ampelum (azi Zlatna, oras in jud. Alba).
Titlul trebuie ales astfel incat sa informeze cat mai exact asupra continutului lucrarii respective.

Alegerea titlului trebuie tratata cu atentie maxima pentru ca partea ce se bucura de cea mai mare circulatie este tocmai titlul. El trebuie sa atraga suficient atentia, sa sugereze continutul si domeniul de aplicare al lucrarii.Rezumatul are scopul de a informa cititorul, in cateva cuvinte, atat asupra continutului cat si asupra concluziilor la care s-a ajuns. Ca putere de circulatie, rezumatul se situeaza intre titlul si articolul propriu-zis al lucrarii pentru ca el este reprodus in planuri editoriale, in reviste de referate, fise sau alte forme de semnalare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.