Tehnica alpinismului de iarna

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.10

nivel: Facultate

Un strat de zapada, de 2-3 cm grosime nu influenteaza de obicei viteza de mars, in schimb sporeste oboseala prin nesiguranta pasului, datorita prinderii zapezii pe talpa si mai ales pe tocuri. Daca pamintul de sub zapada este inghetat. oboseala creste, iar viteza de mars scade si mai mult, chiar in teren ses.

Pe un strat de zapada afinata de 10-15 cm mersul continuu este foarte obos[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnica alpinismului de iarna

Un strat de zapada, de 2-3 cm grosime nu influenteaza de obicei viteza de mars, in schimb sporeste oboseala prin nesiguranta pasului, datorita prinderii zapezii pe talpa si mai ales pe tocuri. Daca pamintul de sub zapada este inghetat. oboseala creste, iar viteza de mars scade si mai mult, chiar in teren ses.

Pe un strat de zapada afinata de 10-15 cm mersul continuu este foarte obositor, iar viteza de mars scade sub 3/4 din cea normala (cea realizata pe acelasi teren neacoperit cu zapada); se impune ca militarii sa fie rulati la deschiderea pirtiei.Marsurile in teren muntos pe un strat de zapada de 20-25 cm pun piedici serioase; oboseala si extenuarea se resimt repede, militarii din capul coloanei trebuie schimbati dupa fiecare 500-1 000 m cu diferenta de nivel de 50-100 m.

In prezenta unor straturi de zapada cu grosimea de peste 30 cm zapada opune atita rezistenta, incit nu mai este recomandabil sa se mearga fara schiuri. La deplasarile fara schiuri este necesar ca in fata coloanei sa se bata pirtii cu ajutorul rachetelor pentru zapada.

1. Deplasarea pe zapada cu schiurile
Deplasarea militarilor pe schiuri este avantajoasa din urmatoarele puncte de vedere: viteza de mars este considerabil ridicata; exista independenta fata de drumuri si poteci; eforturile fizice sint relativ mai putin intense.Capul de coarda trebuie sa stie sa taie drumul cel mai odihnitor, tinind seama numai de situatia tactica si de evitarea pericolelor, orientindu-se dupa itinerarul tras pe harta, dar cu amendamentele ce se impun, data fiind situatia concreta (terenul, zapada etc.).

Este foarte greu sa desprinzi de pe harta in ce grad pantele sint viabile pentru schiuri, sa determini cu precizie locurile periculoase de pe itinerarul ales sau impus. Acestea nu se pot obtine decit printr-o practica indelungata. Militarii trebuie sa aiba formate deprinderi temeinice in ceea ce priveste orientarea dupa harta, intrucit iarna drumurile nu se vad, potecile se astupa, indiciile de planimetrie ramin sub zapada. Stiind sa se orienteze, militarul se poate deplasa dupa linia trasata pe harta la plecare, pe care o poate urma cu precizie pe zapada, ondulind-o dupa neregularitatile terenului.

Adevarata arta a schiorului alpinist o constituie taierea serpentinei. Orice schior invata sa urce in serpentina, dar nu orice schior stie sa faca serpentina care sa nu-i rapeasca eforturi de prisos. Mai mult, atunci cind se determina panta serpentinei, trebuie sa se tina seama si de efortul depus de militarii care urmeaza pe cei care deschid pirtia (sa nu alunece pe panta in jos; nu faca eforturi prea mari cu miinile, cunoscut fiind ca cel care face serpentina nu aluneca, zapada fiind nebatuta). Pirtia trebuie sa se "lipeasca" de formele de teren, sa le "infasoare ca un sarpe" cu serpentine, care nu este neaparat necesar sa fie simetrice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.