Tehnica aburirii lemnului de fag

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

. Patrunderea vaporilor in masa lemnului. Lemnul, in contact cu vaporii de apa, sufera in primul rand un proces de incalzire. Se crede ca vaporii ar patrunde, in timpul aburirii, in toata masa lemnului. In realitate, aceasta nu pare posibil 1a dimensiunile relativ mari ale cherestelei care se abureste in practica. Chiar la lemnul de fag, care are vase perfecte si un volum relativ mare de pori rasp[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnica aburirii lemnului de fag

. Patrunderea vaporilor in masa lemnului. Lemnul, in contact cu vaporii de apa, sufera in primul rand un proces de incalzire. Se crede ca vaporii ar patrunde, in timpul aburirii, in toata masa lemnului. In realitate, aceasta nu pare posibil 1a dimensiunile relativ mari ale cherestelei care se abureste in practica. Chiar la lemnul de fag, care are vase perfecte si un volum relativ mare de pori raspanditi pe toata latimea inelului anual, aceasta patrundere a vaporilor nu este atat de usoara. In primul rand, vasele au dimensiuni capilare si apoi sunt intr-o mare masura pline cu apa libera, lemnul de fag aburindu-se in stare verde.

Chiar la lemnele uscate, in aer, aburul nu poate patrunde in interiorul lemnului, dovada ca ele raman albe in interior, chiar dupa o aburire indelungata. O conditie esentiala ca aburirea sa reuseasca este ca lemnul sa fie chiar de la inceput suficient de umed, de prefetinta in stare verde pentru ca apa continuta sa se incalzeasca in contact cu aburul cald. Daca lemnul a inceput deja sa se usuce, aburirea nu mai reuseste complect. Se spune deci ca procesul aburirii consta in realitate intr-o incalzire a lemnului pana la temperatura de 90...100║C insa in contact direct cu apa continuta in lemn.

Ca dovada se poate da ca exemplu faptul ca si inima rosie, ale carei vase sunt astupate cu gome si tile, se abureste totusi, daca este suficient de umeda. Asadar, aburirea nu s-ar datora, in acest caz, unui fenomen de patrundere totala a vaporilor in masa lemnului, ci numai incalzirii lui prin intermediul apei pe care o contine.

2. Incalzirea Iemnulul grin aburire. Prin aburire se realizeaza deci o incalzire a lemnului in contact cu apa, incalzire care trebue sa ajunga pana la mijlocul pieselor. La inceputul aburirii, o parte din vapori se condenseaza in contact cu lemnul rece, udand straturile superficiale ale lemnului. Cu timpul, caldura se propaga si in interior, facand ca si apa libera aflata acolo sa ajunga la temperatura din exterior.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.