Taxonomia didactica

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.76

nivel: Facultate

Functia de anticipare a rezultatelor scolare. In continutul oricarui obiectiv se prefigureaza rezultatul ce se asteapta sa se obtina al sfarsitul unei perioade de desfasurare a activitatii instructiv-educative. Detasandu-se de formularile generale si abstracte (transmitere de cunostinte sistematice, formularea capacitatilor intelectuale, consolidarea deprinderilor de comportamente civilizate), obi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Taxonomia didactica

Functia de anticipare a rezultatelor scolare. In continutul oricarui obiectiv se prefigureaza rezultatul ce se asteapta sa se obtina al sfarsitul unei perioade de desfasurare a activitatii instructiv-educative. Detasandu-se de formularile generale si abstracte (transmitere de cunostinte sistematice, formularea capacitatilor intelectuale, consolidarea deprinderilor de comportamente civilizate), obiectivele trebuie sa fie astfel formulate incat sa indice in termeni cat mai concreti profilul elevului, cunostintele si abilitatile intelectuale, nivelul de dezvoltare afectiva, morala si psihomotorie.

Anticipand rezultatele scolare, obiectivele mobilizeaza intr-o directie clara atat eforturile profesorului cat si ale elevului. Functiile pedagogice ale obiectivelor sunt complementare, in sensul ca nerealizarea uneia are consecinte negative asupra indeplinirii celorlalte si implicit asupra functionarii optime a intregului proces de invatamant. Totodata, obiectivele au o pozitie strategica in organizarea si functionarea ca sistem a procesului de invatamant, influentand selectia si aplicarea celorlalte componente ale acestuia.
Functia evaluativa.

Aprecierea activitatii elevului presupune raportarea la anumite criterii, intre care obiectivele detin ponderea cea mai importanta. Aceasta inseamna ca obiectivul este astfel formulat incat sa fie rezonabil si sa poata deveni o norma in evaluarea rezultatelor elevilor la invatatura. Orice proba de evaluare este elaborata prin raportarea la obiectivele formulate, iar rezultatele evaluarii au influenta atat asupra activitatii profesorului cat si a elevului. Functia de reglare a procesului de invatamant. Metodele, strategiile, continuturile sau practicile de evaluare didactica sunt si trebuie sa fie astfel alese de catre profesor incat sa conduca la realizarea obiectivelor propuse.

Orice activitate didactica, planificare si programare trebuie sa debuteze cu formularea obiectivelor. Schimbarea obiectivului solicita modificari in toate celelalte componente ale procesului de invatamant. Totodata nerealizarea unui obiectiv presupune analiza retrospectiva a modului de functionare a activitatii instructiv educative pentru introduce acele modificari sau a realiza acea reglare a sa care contribuie la cresterea eficientei didactice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.