Taxele si impozitele indirecte din Romania

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.83

nivel: Facultate

În perioadele când economia înregistrează un curs ascendent, impozitele indirecte au un randament fiscal ridicat; în schimb, în perioadele de criză și depresiune, când producția și consumul cresc mai lent sau înregistrează un recul, încasările din impozite indirecte urmează aceeași evoluție, periclitând echilibrul bugetului de stat. Cu alte cuvinte, impozitele indirecte manifestă o sensibilitate s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Taxele si impozitele indirecte din Romania

În perioadele când economia înregistrează un curs ascendent, impozitele indirecte au un randament fiscal ridicat; în schimb, în perioadele de criză și depresiune, când producția și consumul cresc mai lent sau înregistrează un recul, încasările din impozite indirecte urmează aceeași evoluție, periclitând echilibrul bugetului de stat. Cu alte cuvinte, impozitele indirecte manifestă o sensibilitate sporită față de conjunctura economică.

Impozitele indirecte cunosc următoarele forme de manifestare: taxe de consumație, monopoluri fiscale, taxe vamale și diferite taxe.
În țările dezvoltate cel mai important impozit indirect îl constituie taxele de consumație.

De asemenea, in majoritatea țârilor în curs de dezvoltare, taxele de consumație procură peste 50°/g din totalul încasărilor provenite din impozitele indirecte. În aceste din urmă țări, statul realizează frecvent încasări importante și sub forma taxelor vamale.

2. TAXELE DE CONSUMAȚIE
Taxele de consumație sînt impozite indirecte care se includ în prețul de vânzare al mărfurilor "fabricate și realizate în interiorul țării care percepe impozitul. Mărfurile asupra cărora se percep taxele de consumație sunt, în general, cele de larg consum, iar acestea pot diferi ca structură de la o țară la alta. De regula, printre aceste mărfuri întâlnim: zahărul, sarea, uleiul, vinul, berea, ceaiul, cafeaua, cacao, textilele, încălțămintea etc.

Taxele de consumație îmbracă fie forma taxelor de consumație pe produs, cunoscute și sub denumirea de accize, fie forma unor taxe generale pe vînzări, când se percep la vânzarea tuturor mărfurilor, indiferent dacă acestea sînt bunuri de consum sau mijloace de producție. Acestea din urmă ocupă un loc important în totalul încasărilor fiscale, așa cum rezultă și din tabelul .

Taxele de consumație pe produs s-au accizele sînt așezate asupra unor produse care se consumă în cantități mari și care nu pot fi înlocuite de cumpărători cu altele, pentru ca în acest fel impozitul să aibă un randament fiscal cît mai ridicat. Deci, accizele se instituie asupra unor produse care au o cerere neelastică, cum sunt: vinul, cidrul, berea, apele minerale etc. (în Franța); tutunul, cafeaua, zahărul, ceaiul, uleiurile minerale etc. (în Germania); berea, vinul, spirtul, cidrul, tutunul, uleiurile minerale etc. (în Marea Britanie); produsele din tutun, alcoolul, zahărul etc. (în Indonezia); produsele petroliere, tutunul, uleiurile vegetale, produsele industriei chimice, produsele textile și din iută etc. (în India); hidrocarburile (în Tunisia)); spirtul, produsele petroliere, băuturile nealcoolice și cimentul (în Thailanda) etc.

Taxele de consumație pe produs se calculează fie în sumă fixă pe unitatea de măsură, fie în baza unor cote procentuale aplicate asupra prețului de vânzare. În mod normal, produsele provenite din import trebuie impuse cu aceleași taxe, ca și produsele indigene, iar cele destinate exportului sunt, de regulă, scutite de impozit. Nivelul cotelor utilizate pentru calcularea accizelor diferă de la o țară la alta și de la un produs la altul.

De exemplu, pentru produsele din tutun nivelul acestor cote depășește frecvent 50 și chiar 60%. În unele țări, în ultimele doua decenii s-au intensificat preocupări pe linia utilizării, într-o mai mare măsură, a accizelor ca instrument pentru înfăptuirea unor obiective sociale. Astfel, creșterea consumului de alcool și efectele nocive ale acestuia au condus la concluzia că taxele de consumație pe alcool nu sunt folosite în suficientă măsură ca mijloc de frânare a consumului de alcool.

Pe această linie, se poate vorbi de o legătură directă intre consumul de alcool și nivelul impozitelor care se percep asupra alcoolului. Această legătură este demonstrată de faptul că țările cu cel mai mare consum de alcool au cel mai scăzut nivel al taxelor de consumație la alcool.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.