Taxele de mediu

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In materie de mediu exista redevente pe serviciile prestate cum ar fi
redevente platite pentru utilizarea dispozitivelor colective de epurare a apelor uzate (canale de scurgere si statii colective de epurare). Dar redeventa pe poluare sau redeventa de emisie este definita adesea drept o plata pentru poluarea directa a mediului (aer, apa, sol). Regasim deci motivarea de serviciu, in masura i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Taxele de mediu

In materie de mediu exista redevente pe serviciile prestate cum ar fi
redevente platite pentru utilizarea dispozitivelor colective de epurare a apelor uzate (canale de scurgere si statii colective de epurare). Dar redeventa pe poluare sau redeventa de emisie este definita adesea drept o plata pentru poluarea directa a mediului (aer, apa, sol). Regasim deci motivarea de serviciu, in masura in care aceasta redeventa poate fi interpretata ca o plata pentru utilizarea "serviciilor" de mediu (de exemplu evacuarea factorilor poluanti).

Uneori distinctia intre taxa si redeventa deriva din destinatarul platii: in cazul taxei, plata este facuta catre bugetul general al statului, fara o afectare particulara, in cazul redeventei, sumele sunt afectate unor scopuri specifice ca de exemplu combaterea poluarii 3. Chiar daca adesea nu se face distinctie intre termenii de taxa si redeventa in domeniul mediului, aceasta nu trebuie sa ne faca sa uitam diferentele de natura fiscala intre cei doi termeni.

In teoria economica traditionala, problemele mediului sunt legate de
externalitati, iar prezenta acestora face ca agentul economic sa ia decizii ce sunt socialmente optionale. Statul, ce are ca functie alocarea optima a resurselor, poate sa impuna o taxa (in cazul externalitatilor negative) sau sa acorde o subventie apta sa internalizeze externalitatile. Daca presupunem ca nu exista tehnologie de depoluare sau epurare, iar productia bunului respectiv este poluanta, ca emisiile (e) sunt proportionale cu cantitatea produsa (q) se observa ca in absenta mecanismului de reglare statica, intreprinderea va produce cantitatea q0 careia ii va fi asociata o anumita cantitate de poluant, eo.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.