Taxa pe valoarea adaugata

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Facultate

Dupa ce a fost introdusa efectiv in anul 1993, taxa pe valoarea adaugata a suferit, in toti acesti ani de la aplicare, modificari si adaptari firesti necesitate atat de conditiile concrete ale tarii, cat si de necesitatea armonizarii acesteia cu legislatia europeana. In cadrul introducerii taxei pe valoarea adaugata in tara noastra, o atentie prioritara a fost acordata problemelor specifice Roman[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Taxa pe valoarea adaugata

Dupa ce a fost introdusa efectiv in anul 1993, taxa pe valoarea adaugata a suferit, in toti acesti ani de la aplicare, modificari si adaptari firesti necesitate atat de conditiile concrete ale tarii, cat si de necesitatea armonizarii acesteia cu legislatia europeana. In cadrul introducerii taxei pe valoarea adaugata in tara noastra, o atentie prioritara a fost acordata problemelor specifice Romaniei, care au necesitat la vremea respectiva o activitate cu totul noua, atat pentru agentii economici, care se confruntau si ei cu problemele trecerii la economia de piata, cat si pentru Ministerul Finantelor.

Procesul de elaborare si aplicare a actelor normative care sa reglementeze mutatiile fiscale ce se inregistreaza in cadrul reformei economice generale are in vedere, pe langa valorificarea traditiei de care dispune tara noastra, si de aderarea la normele fiscale si financiar-contabile internationale si insusirea experientei tarilor care le aplica de mai multa vreme. Dupa aplicarea actelor normative emise in vederea pregatirii introducerii noului impozit, taxa pe valoarea adaugata a fost introdusa in Romania prin ordonanta

nr.3/1992 a Guvernului Romaniei, aprobata prin legea nr.130/19.12.1992 cu incepere initial de la 1 Ianuarie 1993, amanata ulterior pentru 1 Iulie 1993.Actele normative mentionate, precum si o serie de alte ordonante, hotarari de guvern, ordine sau norme metodologice ale Ministerului de Finante, contin precizarile cu privire la definirea si sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata, reguli de impozitare, operatiuni impozabile, baza de impozitare, platitorii de taxa pe valoarea adaugata, obligatiile acestora etc.

Conform legii romanesti, taxa pe valoarea adaugata este un impozit indirect care se aplica asupra operatiunilor privind livrarile de bunuri mobile, transferul proprietatii bunurilor imobile, importul de bunuri, prestarile de servicii, precum si operatiunile asimilate acestora. Valoarea adaugata este echivalenta cu diferenta dintre vanzarile si cumpararile aceluiasi stadiu al circuitului economic. Taxa se aplica asupra valorii adaugate al fiecarui stadiu al circuitului economic si reprezinta un venit al bugetului de stat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.