Taxa de emisie

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Veniturile realizate din aceste taxe si impozite se adauga la bugetele statelor membre si pot fi utilizate in scopul finantarii activitatilor de protectie a mediului, dar si pentru reducerea altor taxe (cum ar fi taxele de munca). In acest context, strategia UE consta in :
-colectarea experientelor statelor membreprivind taxele de mediu;
-analizarea efectelor economice si de mediu al[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Taxa de emisie

Veniturile realizate din aceste taxe si impozite se adauga la bugetele statelor membre si pot fi utilizate in scopul finantarii activitatilor de protectie a mediului, dar si pentru reducerea altor taxe (cum ar fi taxele de munca). In acest context, strategia UE consta in :
-colectarea experientelor statelor membreprivind taxele de mediu;
-analizarea efectelor economice si de mediu ale taxelor si impozitelor existente;
-monitorizarea efectelor acestora asupra Pietei Unice si asupra competitivitatii industriei europene, cu scopul de a precia eficacitatea acestor instrumente fiscale si eventuala posibilitatea a translatarii lor la nivel comunitar.

Taxa de emisie
Taxa de emisie a SO2 este una clasica : este un pret ce trebuie platit de poluatori pentru fiecare unitate de SO2 eliberata in aer. Tinta acestei taxe este stimularea economica impotriva poluarii aerului prin arderea de combustibil. Taxa este strans legata si de sistemul de autorizatii pentru intreprinderile care polueaza in mod frecvent. Aceste autorizatii specifica nivelele permise pentru fiecare tip de poluare a aerului, sunt definite sa atinga standardele de calitate pentru aerul ambiant, responsabile cu aceste limite fiind departamente regionale de protectie a mediului.

Pentru a obtine a autorizatie, fiecare firma trebuie sa prezinte un model de dispersie a aerului pentru a determina cota de emisie a firmei respective. Rezultatele sunt apoi revazute si aprobate de un expert independent, inainte ca autoritatea regionala sa acorde autorizatia.
Poluatorii care au o autorizatie valida trebuie sa plateasca o taxa de poluare a aerului, inclusiv taxa de emisie a SO2. Cei ale caror emisii depasesc standardele specificate in autorizatiile lor , vor trebui sa plateasca o amenda. Amenda ce trebuie platita pentru emisiile ce depasesc cu mai mult de 1 kilogram nivelul permis este de 10 ori mai mare decat taxa obisnuita pentru emisia respective.

Toti cei care platesc taxa de emisie de noxe, trebuie sa plateasca si taxa de emisie a SO2. modul de calcul al taxei se bazeaza pe cantitatile de SO2 declarate de firmele respective, iar inspectoratele provinciale sunt responsabile pentru monitorizarea emisiilor si verificarea veridicitatii rapoartelor intocmite de firme.
In 1996, taxa era de 94 $/ tona. Unele sectoare beneficiau de rate preferentiale. De exemplu, rata pentru producatorii de medicamente era de 10 ori mai mica, la fel pentru institutiile sociale si de sanatate, iar organizatiile educationale si culturale erau scutite de aceasta taxa.

Tabelul 1 arata evolutia taxei in ultimii 8 ani. O crestere dramatica a avut loc in iulie 1990 si in ianuarie 1991 cand sistemul de taxe a fost revizuit. Tabelul arata un trend ascendent al ratei nominale, care desi era in dolari, a crescut. Ratele din 1992 au fost impuse in ianuarie, dar noul guvern le-a redus, inclusiv pentru emisia de SO2, ca raspuns la protestele puternice ale industriei grele impotriva taxei inalte. Surprinzator, si aceste rate scazute au provocat puternice proteste din partea industriasilor si a publicului. Poluatorii, care deja se abatusera de la norme, s-au plans si veniturile din taxele pe poluare au scazut cu 32 % fata de nivelul planuit. Pe 1 aprilie 1993, ca urmare a puternicelor critici din partea presei si a dezbaterlor publice, noile rate au revocat cele mai multe din schimbarile din 1992 si vechile rate au fost restabilite la vechile nivele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.