Tatiana Radulescu - Eseu despre Charles Baudelaire

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Facultate

Poemul postum eminescian Cand te-am vazut, Verena mi se parea o expresie de intuitie abisala a esteticii uratului, compatibila cu poezia lui Baudelaire Hoitul. Ulterior, am grupat in aceasta sfera poezia Cuptorul a lui George Bacovia si Noaptea de Noiembrie a lui Alexandru Macedonski.

Taramul tenebrelor - pol al fascinatiei iminente in sfera trairilor limita, facea posibila, prin re[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tatiana Radulescu - Eseu despre Charles Baudelaire

Poemul postum eminescian Cand te-am vazut, Verena mi se parea o expresie de intuitie abisala a esteticii uratului, compatibila cu poezia lui Baudelaire Hoitul. Ulterior, am grupat in aceasta sfera poezia Cuptorul a lui George Bacovia si Noaptea de Noiembrie a lui Alexandru Macedonski.

Taramul tenebrelor - pol al fascinatiei iminente in sfera trairilor limita, facea posibila, prin recul, accederea la voluptatile verbului, la incrancenari senzoriale si euforie lingvistica.
Prin poezii precum Catre cititor, Binecuvantare si Epigraf pentru o carte osandita, am avut acces la autobiografia fierbinte a scriitorului, spre identitatea sa incifrata prin vers.
Compozitiile poematice Femei osandite, Lesbos, mi-au permis accesul la panzele lui Theodor Pallady.

Parcurgand cu ocazia unei retrospective o simeza cu lucrari ale maestrului de stirpe boiereasca si educatie plastica pariziana, intimist cu fior melancolic, am simtit apropierea de lumea estetica a lui Baudelaire in preajma tabloului intitulat Toujours de Baudelaire.
Confirmarea intuitiei mele m-a facut sa perseverez in domeniul conexiunilor poezie-pictura si sa am in vedere viziunea liricului francez despre creatia impresionistilor, expusa in saloanele pariziene ale timpului.

Mitologia boemei franceze mi-a fost inoculata prin filtrul lui Baudelaire. Astfel, am parcurs monografii dedicate lui Manet, Monet, Van Gogh, Modigliani, Matisse, Picasso, Brancusi. Inconstient, il consideram pe poet mentorul lor spiritual "peste mode si timp".
Parisul mi-a devenit familiar, la fel limba franceza, din perspectiva a tot ceea ce lecturile periodice din poezia lui Baudelaire mi-au sugerat: tensiuni psihice, polaritati, morbiditate, extaz, halucinatie intensificata de drog, iubire, voluptate si exotism. Teritoriul livresc, fantast, desigur ca falsificat din exces de imaginatie si extravaganta.

Cum, cat s-a reflectat aceasta lume estetica destul de compozita in ceea ce am scris mi-e greu sa discern. Poate ca nici nu ar trebui sa-mi pun aceasta problema. Ar fi ca o incizie in creatia mea lirica atat de imperfecta. Gestul ar avea semnificatia unei priviri intr-o prapastie, in timp ce te caznesti sa mergi pe sarma.Dinspre Arghezi inspre Baudelaire, trecand prin lectura lui Bacovia, am ramas cu gustul pentru contrast, violenta verbala, metafora si asonante.

Din perspectiva acelor ani (1970-1978), cateva poezii le-am pastrat, ca fiind revelatoare pentru recurenta unor lecturi bazate pe afinitate structurala cu poetul simbolist. Inainte, m-am referit la Baudelaire ca la un magician al unui teritoriu estetic pe care l-am parcurs mental prin lecturi incrucisate, vizite in muzee, visari, imaginatie si rare momente de conceptualizare. Ulterior, afinitatile s-au materializat prin versuri purtand amprenta saltului din oximoron, din antiteze.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.