Tara romaneasca - Arhitectura religioasa

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Programe de arhitectura in secolul al XVII-lea
Promovata de domnitori cultivati, incurajata de conditii istorice favorabile, arhitectura cunoaste o inflorire fara precedent sub domniile lui Matei Basarab (1632-1654), Serban Cantacuzino (1678-1688), Constantin Brancoveanu (1688-1714), Stefan Cantacuzino (1714-1716). Avantul activitatii constructive duce la zidirea unui mare numar de ansamb[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tara romaneasca - Arhitectura religioasa

Programe de arhitectura in secolul al XVII-lea
Promovata de domnitori cultivati, incurajata de conditii istorice favorabile, arhitectura cunoaste o inflorire fara precedent sub domniile lui Matei Basarab (1632-1654), Serban Cantacuzino (1678-1688), Constantin Brancoveanu (1688-1714), Stefan Cantacuzino (1714-1716). Avantul activitatii constructive duce la zidirea unui mare numar de ansambluri si edificii, raspunzand unor functiuni diferite:manastiri (Brebu, Plumbuita, Caldarusani, ca si marile manastiri oltenesti: Brancoveni, Bistrita, Arnota, Duntr-un Lemn sunt doar cateva dintre ansamblurile monastice ale acestei epoci).

Un suflu nou, cu vadite influente ale Renasterii si Barocului occidental - primite pe filiera transilvana dar si direct, din zona Padovei si Venetiei - anima zidirile manastirii Hurezi, ctitorie stralucitoare a lui Constantin Brancoveanu. Mai mult decat oricare dintre constructiile epocii, ansamblul de la Hurezi precum si edificiile care il compun au constituit modele pentru realizarile arhitecturale de pana la jumatatea veacului al XVIII-lea.

Hanuri orasenesti (mai ales hanurile din Bucuresti, Craiova, Pitesti);curti domnesti si boieresti (de la tipul de curte fortificata a veacului al XVII-lea, la resedintele brancovenesti de la Potlogi si Mogosoaia - al caror model va fi preluat timp de circa 50 de ani -, urmate de constructii mai modeste, din nou cu caracteristici defensive, ale sfarsitului de veac XVIII).

- functiune si rezolvare arhitecturala
- "sinteza munteneasca" (portice, pridvoare, cursive, foisoare, loggii - transparenta interioara si exterioara

MOLDOVA SI TARA ROMANEASCA sf. sec. XVIII - inc. sec. XIX
Nordul Moldovei - hanurile de drum
Oltenia - Culele si bisericile pictate
Doua caracteristici ale secolului al XVIII-lea au marcat semnificativ arhitectura din Valahia, mai ales in zona Olteniei. Cea dintai este permanenta nesiguranta provocata de desele schimbari de domni si de si mai desele navaliri in scop de jaf ale pasalelor de la Dunare. Ea a determinat fortificarea multor resedinte boieresti sau zidirea unor noi resedinte intarite.

In zona Olteniei, aceasta fortificare s-a manifestat mai ales prin construirea de cule. Fie izolate, fie facand parte din ansamblul unei curti, culele romanesti au ca model constructiile cu acelasi nume si functiune din sudul Dunarii. Spre deosebire insa de acestea, culele din Maldaresti, Groserea, Brosteni sau Curtisoara au la ultimul nivel un foisor sau o loggie - amprenta a traditiei deja constituite in Valahia.

Cea de a doua caracteristica a secolului al XVIII-lea se refera la aparitia unei paturi taranesti instarite, a unor comunitati rurale independente de marile latifundii, a caror vitalitate se manifesta prin ctitorirea unui mare numar de biserici satesti. Trasatura definitorie a celor cca. 200 de astfel de biserici care se mai pastreaza din aceasta categorie o constituie picturile exterioare.

La bisericile din Slatioara, Pausesti-Maglasi, Cainenii Mari si Cainenii Mici, la Neghinesti-Cacova, Ursani, Horezu, registrul superior sau intreaga fatada infatiseaza in culori vii Apostoli si Sibile, scene laice reprezentand obstea ctitorilor. Pilde din cartile populare care circulau in epoca sau motive vegetale alcatuind decoratii luxuriante sunt de asemeni prezente. De cu totul alta factura decat picturile exterioare din Moldova secolului al XVI-lea, frescele ce impodobesc bisericilor oltenesti pot fi socotite stralucite exemplare ale arhitecturii populare de zid.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.