Tara de dincolo de neguri

1x punct

categorie: Geografie

nota: 5.17

nivel: Facultate

Din informatiile invatatilor antici si din studiile zilelor noastre se poate sublinia ca in formarea si evolutia Deltei Dunarii sunt etape mai scurte de 200 - 300 ani in care delta este in retragere, ca urmare a ridicarii nivelului marin si deci a unor faze de transgresiune ale
Marii Negre, asa cum se intampla de cel putin 100 de ani incoace.

Datorita acestor fenomene, la c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tara de dincolo de neguri

Din informatiile invatatilor antici si din studiile zilelor noastre se poate sublinia ca in formarea si evolutia Deltei Dunarii sunt etape mai scurte de 200 - 300 ani in care delta este in retragere, ca urmare a ridicarii nivelului marin si deci a unor faze de transgresiune ale
Marii Negre, asa cum se intampla de cel putin 100 de ani incoace.

Datorita acestor fenomene, la care se asociaza si scaderea volumului de aluviuni adus de Dunare, delta inregistreaza in prezent cresteri numai in fata gurilor de varsare (in delta secundara a Chiliei 40-80 m/an si a bratului Sfantu Gheorghe), iar intre acestea se observa retragerea tarmului, vizibil de la an la altul (rata medie de 3.7 m/an iar in dreptul Lacului Rosu 17.5 m/an).

DUNAREA SI BRATELE EI ("Dunare, Dunare, / Drum fara pulbere")
"Le roi des fleuves de l'Europe" in opinia lui Napoleon Bonaparte, "Danubius" pentru romani, "Intre fluviile care au renume si care sunt navigabile cand vii de la mare este si Istrul ..." (Herodot din Halicarnas in Istorii 484-425 i.H.), Dunarea isi are izvoarele in Donaueschingen - Muntii Padurea Neagra (Germania) si masoara 2860 km pana la Marea Neagra (anticul Pontus Euxinus), in apropierea careia se ramifica in trei brate. Acolo unde se produce prima bifurcatie a bratelor, debitul mediu al fluviului este de cca 6 300 de metri cubi pe secunda.

Al doilea fluviu al Europei (dupa Volga) si al douazeci si saselea din lume, are peste 800.000 de kilometri patrati dimensiunea bazinului populat de circa 80.000.000 de locuitori din opt tari. Chilia, cu multe ramificatii si ostrove , este cel mai tanar si mai lung (120 km) si mai viguros prin faptul ca tranporta cea mai mare parte de apa si aluviuni (58%). In evolutia sa a format cateva delte secundare; prima in depresiune Pardina, a doua dupa localitatea Chilia Veche si a treia, in desfasurare, dupa Periprava. Pe acest brat se practica navigatia fluviala, porturile mai importante fiind Ismail si Valcov (Ucraina).

Sulina a fost preferat in urma studiilor Comisiei Europene a Dunarii (1856) pentru navigatia maritima, fapt ce a dus la corectarea unor meandre si adancirea albiei in intervalul 1862 - 1902. Ca urmare lungimea s-a redus de la 92 la 63.7 km iar volumul de apa si aluviuni scurs a crescut de la 7-8% la 18.8% (in prezent) in defavoarea bratului Chilia care transporta inainte 70%. Orasul Sulina ca port de intrare a vaselor maritime a avut variatii in dezvoltarea sa economica. Datorita aluviunilor depuse la gura bratului s-a realizat un canal care inainteaza treptat in mare (in prezent are 10 km) pentru protejarea navigatiei.

Sfantu Gheorghe, cel mai sudic si mai vechi brat cu o lungime de 108.2 km, a suferit si el in ultimii ani modificari prin rectificarea meandrelor in numar de sase, scurtandu-se la 69.7 km. Volumul de apa si aluviuni care se scurge pe acest brat este 23.2%. Inainte de varsare, din bratul Sfantu Gheorghe se desprinde un alt brat, pe partea dreapta, care la randul lui se bifurca in Garla de Mijloc si Garla Turceasca.

Ambele debuseaza intr-un golf numit Meleaua Sfantu Gheorghe rezultat din aparitia (1897) si dezvoltarea insulelor Sacalin (care au in prezent 19 km lungime). Pe malul stang al Garlei Turceasca a existat pana in 1978, cand a ars, constructia din lemn a Farului turcesc datand din 1862.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.