Taj Mahal

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.65

nivel: Gimnaziu

Taj Mahal-ul a fost construit de al cincilea imparat mogul, Shah Jahan, in memoria celei de-a doua sotii Mumtaz Mahal, printesa persana musulmana. Imparateasa a murit dupa nasterea celui de-al 14-lea copil, alaturi de sotul sau, in timpul campaniei de zdrobire a rebeliunilor din Burhanpur.

Moartea ei l-a afectat intr-atat pe imparat incat parul i-a albit in numai cateva luni. Inain[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Taj Mahal

Taj Mahal-ul a fost construit de al cincilea imparat mogul, Shah Jahan, in memoria celei de-a doua sotii Mumtaz Mahal, printesa persana musulmana. Imparateasa a murit dupa nasterea celui de-al 14-lea copil, alaturi de sotul sau, in timpul campaniei de zdrobire a rebeliunilor din Burhanpur.

Moartea ei l-a afectat intr-atat pe imparat incat parul i-a albit in numai cateva luni. Inainte de ultima suflare Mumtaz l-a rugat pe imparat patru lucruri: sa-i construiasca un mormant, sa se recasatoreasca, sa-si iubeasca fiii si sa-i viziteze mormantul la aniversare.

Sahul a pierdut la decesul sotiei sale nu numai o consoarta, ci si un abil si inteligent sfetnic politic. Asa a jurat imparatul ca va construi un edificiu funerar maret si fara egal in lume.

Proiectat de arhitectul iranian Ustad Isa, Taj Mahal-ul a devenit "simbolul dragostei eterne" constructia mausoleului incepand in 1632, a durat 22 ani si sa incheiat in 1654.Peste 20.000 de oameni au luat partela constructie , mestesugari din Europa si Asia Centrala. Complexul arhitectural al Taj Mahal acopera o suprafata de aproximativ 580 x 300 de metri si consta din cinci elemente principale: poarta , gradina care este impartita in patru parti moschea, casa de oaspeti, de asemenea, numit jawab si, in final mausoleul sau mormantul lui Shah Jahan.

Cladirea "rasare" din peisajul roscat, asezata fiind pe o terasa de marmura alba care pune in evidenta uriasul dom si cele patru minarete. Ansamblul inchide in interior o gradina deosebit de frumoasa cu fantani arteziene iar aleea principala, care porneste de la intrarea impozanta, este strajuita de arbori ornamentali.

Gradina, de forma patrata specifica gradinilor din dinastia Mughal,este impartita in patru parti egale de catre doua canale care o traverseaza in mijloc. Doua randuri de chiparosi, un simbol al nemuririi, sunt amplasate paralel cu canalul.

Complexul mai cuprinde in afara de palatul propriu zis si o moschee. Aparent s-ar putea spune ca sunt de fapt doua moschei, insa una dintre cladiri este construita doar pentru simetrie, intregul complex fiind construit simetric. Moschea este un loc de cult pentru pelerini si structura care sfinteste intregul complex. Cladirea este orientata spre Mecca, cetatea sfanta a Islamului .

Inauntrul domului se afla sicriul imparatesei incrustat cu pietre pretioase. Atat de stralucitoare sunt interioarele incat au fost descrise ca fiind "proiectate de uriasi si finisate de bijutieri". Singurul obiect asimetric din interiorul domului este sicriul imparatului care a fost construit alaturi de cel a reginei, 35 de ani mai tarziu.

Sicriul sotiei imparatului se afla exact in centrul structurii si este decorat cu versetul 185 din Coran , iar pe sicriul imparatului se afla doar o inscriptie.Aceeasi marmura este intalnita si in camera mortuara, care prezinta sculpturi cu modele florale. Cu toate ca este un mormant, este adevarat - deosebit, plutind intre cer si pamant cu formele lui simetrice perfecte si cu gradinile din jur reflectandu-se in oglinda lacului imprejmuitor.

Taj Mahal-ul are multe locuri ce se ascund ochilor vizitatorilor grabiti. Baza rectangulara a cladirii este ea insasi un simbol. Poarta principala se aseamana unui val, pe care femeile Indiei il poarta in noaptea nuntii. Ca o bijuterie straluceste Taj-ul in lumina lunii, captata de nenumaratele pietre pretioase incrustate in marmura. La rasarit intreg ansamblul pare roz, iar seara alb-galbui.

Schimbarea culorilor se spune ca este simbolul starii de spirit a femeilor. In vremurile de demult, existau aici usi de argint, iar in interior era amplasat un grilaj de aur masiv si o textura de perle direct pe lespedea funerara. Acestea au fost furate.

Cladirea este situata intr-un decor natural si comunica cu exteriorul printr-o poarta inalta si masiva, care este simbolul clar al intrarii in paradis. Aceasta era fabricata din argint masiv si nituita cu cuie de argint, insa, din cauza ca era foarte grea, s-a scufundat. A fost inlocuita cu una din alama, mult mai usoara.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.