Taina Sintei Euharistii

5x puncte

categorie: Religie

nota: 9.00

nivel: Liceu

Trupul si Sangele Domnului se poate manca,mai ales atunci cand ne ferim de cele rele si cand avem viata neprihanita si stiinta gandului nostru,curata si neosandita.A ne impartasi cu Trupul si Sangele Domnului este chiar porunca de la Dumnezeu,ca toti,de la prunci pana la cei mai batrani sa se impartaseasca cel putin odata pe an.Acest lucru ni-se arata prin inchipuire cu mielul pascal din Vechiul T[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Taina Sintei Euharistii

Trupul si Sangele Domnului se poate manca,mai ales atunci cand ne ferim de cele rele si cand avem viata neprihanita si stiinta gandului nostru,curata si neosandita.A ne impartasi cu Trupul si Sangele Domnului este chiar porunca de la Dumnezeu,ca toti,de la prunci pana la cei mai batrani sa se impartaseasca cel putin odata pe an.Acest lucru ni-se arata prin inchipuire cu mielul pascal din Vechiul Testament.

Insa Sfintii Apostoli ii impartaseau pe crestini in fiecare duminica,deoarece aceia care credeau in Iisus staruiau in invatatura Apostolilor si in comuniune,fiind nelipsiti de la biserica in toate zilele.pentru aceasta Apostolii frangeau painea in casa,luau impreuna hrana cu bucurie si intru curatia inimii.

Mai tarziu,Biserica a statornicit ca crestinii sa se impartaseasca de patru ori pe an,in cele patru posturi.Desigur,unii din cei evlaviosi s-au impartasit si de mai multe ori,dupa cum si astazi sunt multi care se impartasesc mai adesea intr-un an si e cu atat mai bine,numai sa aiba pregatirea cuvenita,caci ori de cate ori mancam si bem Trupul si Sangele Domnului,vestim moartea Lui pana ce va venii a doua oara.

Despre aceasta Sfanta Taina a Euharistiei vom trata in continuare, in viziunea Sfantului Chiril al Ierusalimului care a explicat mai pe larg aceasta dogma, iar o explicare mai amanuntita o gasim in cateheza 22 a sa.


Sfantul Chiril s-a nascut la Ierusalim,intre anii 313-315.Afost calugar fiind hirotonit preot in 343 de episcopul Maxim II,caruia ii va urma la episcopat in 348.S-a vorbit in vechime de necanonicitatea alegerii Sfantului Chiril la Ierusalim,dar lucru a fost lamurit la Sinodul II ecumenic – s-a aratat canonicitatea.

In 357,Sfantul Chiril a fost depus de un sinod arian prezidat de Acaciu,mitropolit al Cezareei,care nu ingaduia Sfantului Chiril sa abordeze o intaietate de onoare ca episcop al Ierusalimului,onoare recunoscuta de canonul VII al Sinodului I ecumenic de la Niceea,sub rezerva recunoasterii demnitatii scaunului mitropolitan.

In 359,Sfantul Chiril s-a reintors,dar in 360imparatul l-a expulzat din nou.Se reintoarce sub Iulian,iar in 362 asista la minunile care impiedicau reconstruirea templului din Ierusalim.

A plecat din nou in exil sub domnia lui Valens(367-378).Revenit in patria sa,Sfantul Chiril incepe indreptarea greselilor aduse de erezii,lucru pe care-l va face pana la sfarsit.A adormit in Domnul la 18 martie 386,in varsta de 70-73ani.

Sfantul Chiril al Ierusalimului a fost cel care a scris mai amanuntit despre Sfanta Euharistie in catehezele sale iar cele mai importanta fiind cateheza 22.

1. Liturghie si Euharistie
Sfanta Liturghie este slujba esentiala in care Biserica se inalta in Imparatia lui Dumnezeu prefacand viata noastra in comuniune,din iubire,cu Sfanta Treime si intre noi.Euharistia este punctul culminant si ratiunea de a fi a Sfintei Liturghii.

Nicolae Cabasila isi incepe talcuirea Sfintei Liturghii cu afirmatia ca savarsirea acesteia are ca obiect prefacerea darurilor in dumnezeiescul Trup si Sangele ui in scopul sfintirii credinciosilor prin impartasirea cu acestea.Intreaga randuiala a Liturghiei este o pregatire si un urcus continuu spre unirea euharistica cu Hristos.

In Liturghie Hristos este prezent in mod real nu numai in jertfa euharistica ci,dupa cum remarca Parintele Staniloae,in multe moduri:in cuvintele Sfintei Scripturi citate in Biserica,in cuvantul de propovaduire al preotului,in rugaciunile rostitete de preot,in cantarile credinciosilor.

Sfanta Liturghie este un ansamblu unitar in care fiecare lucrare ne face partasi,intr-o anumita masura,lui Hristos si ne pregateste pentru unirea deplina cu El prin impartarea cu Tupul si Sangele Lui.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.