Taina Preotiei la Sfintii Parinti

7x puncte

categorie: Religie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Sfintii Parinti, in special Sfantul Ioan Gura de Aur si Sfantul Grigorie de Nazianz, insista asupra rolului important pe care il are Preotia in propasirea noastra spre culmea indumnezeirii prin har. Indumnezeirea nu se poate realiza fara impartasirea cu Hristos, cu Trupul si Sangele Lui prin Taina Sfintei Euharistii la Sfantul Altar. Primind Sfanta Euharistie prin Preotie, poporul credincios are c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Taina Preotiei la Sfintii Parinti

Sfintii Parinti, in special Sfantul Ioan Gura de Aur si Sfantul Grigorie de Nazianz, insista asupra rolului important pe care il are Preotia in propasirea noastra spre culmea indumnezeirii prin har. Indumnezeirea nu se poate realiza fara impartasirea cu Hristos, cu Trupul si Sangele Lui prin Taina Sfintei Euharistii la Sfantul Altar. Primind Sfanta Euharistie prin Preotie, poporul credincios are certitudinea continuitatii in har, in comuniune cu Mantuitorul Hristos.

Duhul lui Dumnezeu se innoieste prin Preotie, se naste pentru imparatia lui Dumnezeu tocmai in vederea indumnezeirii. De aceea Preotia este si scara pe care bratul Duhului Sfant ne poarta treapta cu treapta la cer. Duhul lui Dumnezeu in actul indumnezeirii noastre largeste inima noastra prin Sfanta Taina si prin ierurgiile savarsite de preot, astfel incat cel primit de Duhul la cina Sfintei Treimi sa primeasca si el pe aproapele sau la cina fiintei sale. In ortodoxie Preotia nu formeaza o casta aparte rupta de credinciosi si care sa se considere doar pe sine ca Biserica.

Preotia ortodoxa este ea insasi o expresie vie a comuniunii Capului Hristos cu trupul lui Biserica (Efeseni 5, 23, 29). Toata misiunea Bisericii pe pamant este comuniune, este conlucrare, este sinergie, este unitate de cuget si simtire a plinatatii credinciosilor si a clerului dimpreuna. Preotia face parte din marile taine dumnezeiesti si ea presupune unirea celui care o exercita, cu Hristos intr-un mod propriu savarsitor al ierurgiilor celor mai presus de ceruri, preotul nu este numai un ales al lui Dumnezeu, nu se bucura impreuna cu ceilalti credinciosi doar de o preotie universala.

El este prieten al Domnului, caci numai prietenului i s-a dat sa cunoasca tainele cerurilor (Matei XIII, 11). "de acum nu va mai zic slugi, ca sluga nu stie ce face stapanul sau, ci v-am numit pe voi pentru ca toate cate am auzit de la Tatal meu vi le-am facut cunoscute. Nu voi M-ati ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi". (Ioan XV, 5 - 11).
Prin ierarhii si preotii Bisericii se exercita in continuare ierarhia lui Hristos si e operativa starea Lui de jertfa , urmarea ar fi ca ierarhii si preotii Bisericii, ca organe vazute ale Lui sa simta si ei aceasta durere a Lui Hristos pentru suferintele credinciosilor incredintata lor si in general pentru oameni, fie ca sunt suferinte actuale, fie in perspectiva.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.