Taieturi si julituri

1x punct

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Opriti sangerarea. Cea mai rapida cale de a opri sangerarea este apasarea directa pe locul afectat. Puneti o bucata de panza curata si absorbanta peste taietura, apoi apasati cu mana. Daca nu aveti panza la indemana, folositi deAZgetele. Daca sangele trece prin primul strat de panza, mai adaugati un strat si continuati sa presati cu fermitate. Puneti pansamentele noi peste cele vechi, deoarece pri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Taieturi si julituri

Opriti sangerarea. Cea mai rapida cale de a opri sangerarea este apasarea directa pe locul afectat. Puneti o bucata de panza curata si absorbanta peste taietura, apoi apasati cu mana. Daca nu aveti panza la indemana, folositi deAZgetele. Daca sangele trece prin primul strat de panza, mai adaugati un strat si continuati sa presati cu fermitate. Puneti pansamentele noi peste cele vechi, deoarece prin indepartarea primului pansament se poate smulge sanAZgele coagulat.Daca prin presiune sangerarea nu se opreste, ridicati membrul lezat deasupra nivelului inimii, pentru a diminua presiunea sangelui asupra taieturii. Continuati apasarea, in mod normal, sangerarea ar trebui sa se opreasca.

Bandajati taietura. Dupa ce sangerarea s-a oprit sau macar incetineste, leAZgati strans rana cu o panza sau infasurati-o cu un bandaj elastic, astfel incat sa existe o apasare pe taietura, dar fara ca circulatia sa fie intrerupta, spune asistentul din serviciul de urgenta John Gillies.
Aplicati o presiune suplimentara. Daca plaga continua sa sangereze, atunci problema este mai grava decat parea la inceput si probabil este nevoie sa va prezentati imediat la medic. Pana cand obtineti ajutor medical caliAZficat, cautati punctul de presiune cel mai apropiat de taietura, aflat intre taAZietura si inima.

Punctele de presiune sunt locurile unde se poate lua pulsul: la nivelul inAZcheieturii mainii, pe fata interioara a membrului superior cam la jumatatea distantei dintre cot si subsuoara si in zona pelviana, acolo unde picioarele se imbina cu trunchiul. Apasati artera de suprafata osului aflat dedesubtul ei.

Opriti apasarea la aproximativ l minut dupa ce sangerarea s-a oprit. Daca sangerarea reincepe, reincepeti si apasarea.Nu aplicati un instrument compresiv. in majoritatea cazurilor de taieturi si julituri este suficient primul ajutor. Instrumentele compresive pot fi periAZculoase. "Daca faceti un bandaj compresiv, persoana accidentata poate ajunAZge sa-si piarda membrul din cauza opririi circulatiei", avertizeaza Gillies.

Spalati plaga de 2 ori pe zi. Este foarte important sa preveniti infectia si sa micsorati probabilitatea unei modificari permanente de culoare a pielii in zona plagii. Spalati zona lezata cu apa si sapun sau doar cu apa, va sfatuiesAZte medicul specialist in medicina de urgenta Hugh Macaulay. Ideea este de a reduce aglomerarea de bacterii din plaga si de a indeparta murdaria. Daca nu indepartati pietricelele si nisipul dintr-o plaga, acestea isi pot lasa pigAZmentul sub piele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.