Tahistoscop

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.90

nivel: Facultate

Multe-ar mai fi de spus despre acele vremuri. La un moment dat, ducindu-ma la chiosc sa-mi iau revistele, n-am mai gasit chioscul! Fusese demolat, si tot blocul de linga el, cel cu biblioteca "B.P. Hasdeu" si cu alimentaAZra, fusese pus pe rotile si glisa, inobservabil, cu tot cu loAZcatarii iesiti pe balcoane, catre fundul scenei. Se largea soseaua Stefan cel Mare. in mintea mea, pe linga invenAZ[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tahistoscop

Multe-ar mai fi de spus despre acele vremuri. La un moment dat, ducindu-ma la chiosc sa-mi iau revistele, n-am mai gasit chioscul! Fusese demolat, si tot blocul de linga el, cel cu biblioteca "B.P. Hasdeu" si cu alimentaAZra, fusese pus pe rotile si glisa, inobservabil, cu tot cu loAZcatarii iesiti pe balcoane, catre fundul scenei. Se largea soseaua Stefan cel Mare. in mintea mea, pe linga invenAZtii si inovatii, mai erau si o fata de pe Barbu Vacarescu, pe linga vila careia treceam, melancolic, in fiecare zi, ca si oarece veleitati gazetaresti: scriam singur, de mina, un ziar al clasei, cu ilustratii si caricaturi, numit "Racnetul porcului injunghiat".

Tinta atacurilor mele era, aici, un coleg poreclit Porcul, pe care-l trimiteam, in episoade sucAZcesive ale editorialului de pe prima pagina, in Alaska, in Groapa Marianelor, pe planeta Marte... Terminasem clasa a saptea cind, dupa un esec lamenAZtabil in invatarea stenografiei, ce ar merita povestit si el cindva, m-am apucat sa-mi construiesc un tahistoscop. in "Stiinta si tehnica" aparuse un sir de articole sub geAZnericul "Curs de lectura rapida". Daca urmai cursul aceAZla timp de citeva luni (si daca iti faceai, dupa indicatiile tehnice din primul articol, un tahistoscop absolut neceAZsar), ti se garanta ca viteza ta de lectura avea sa creasca de pina la patru ori, fara ca intelegerea textului sa aiba de suferit, ba chiar dimpotriva...

Nu stiu de ce m-a atras atit de mult acel articol, ca doar citeam pe atunci cu o efiAZcienta rara. Nu apucam sa iau de la biblioteca o carte, ca o si duceam inapoi, spre uimirea si nemultumirea batri-nului bibliotecar. Bineinteles, daca citeam numai dialo-gurile!... Saream peste descrieri cu atit mai mult, cu cit tata-mi spunea mereu ca "la descrieri se vede daca un scriitor e bun" si ma tot ameninta ca ma-ntreaba din carAZtile citite, ca sa vada ce-am priceput. inghiteam cartile, nu altceva, tavalindu-ma de ris sau izbucnind in lacrimi (la o carte fara coperti despre care am aflat mult mai tir-ziu ca era "Taunul"), fara sa-mi pese citusi de putin de autor si de arta lui.

Mi-ar fi fost complet indiferent pe atunci daca as fi aflat ca toate cartile ies dintr-o fabrica de carti, la fel ca borcanele de gem. Prin urmare, la ce-mi trebuia mie sa citesc mai repede, daca tot citeam doua carti pe zi in fiecare zi a vietii mele? Nu stiu, poate fiindAZca vazusem filmul "Omicron", unde extraterestrul intrat in corpul unui om obisnuit frunzarea doar o data dita-mai enciclopedia si o si stia pe de rost. Sau poate ca pur si simplu mi-a placut cuvintul "tahistoscop", care si-a pasAZtrat multa vreme un prestigiu inalt in mintea mea, pina a fost detronat de si mai atragatorul "fenakistoscop".

Ce era un tahistoscop? Asta nu era atit de important, in or-dinea in care gindeam pe atunci. Mult mai importanta era intrebarea: din ce era facut? Am rasuflat usurat va-zind ca nu-mi trebuie decit eternul carton, niste pioneAZze si ceva elastic de la chiloti, fiindca ai mei nu-mi dadeau bani pentru motorase, tranzistori si alte lucruri mai com-plicate. Asa ca m-am apucat sa-l construiesc si-am pierAZdut cu asta o zi intreaga de vacanta mare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.