Tactica ascultarii unor categorii de participanti in procesul penal

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.18

nivel: Facultate

Īntrebari ajutatoare – īntrebari care au ca scop sa stabileasca īn memorie, prin asociatie, nu prin sugestionarea persoanei ascultate, faptele uitate. Īn acest scop pot fi prezentate probe materiale, fotografii, planse, īnscrisuri etc.

Īntrebari de completare – īntrebari prin care se urmareste sa se stabileasca unele fapte si īmprejurari despre care persoana ascultata nu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tactica ascultarii unor categorii de participanti in procesul penal

Īntrebari ajutatoare – īntrebari care au ca scop sa stabileasca īn memorie, prin asociatie, nu prin sugestionarea persoanei ascultate, faptele uitate. Īn acest scop pot fi prezentate probe materiale, fotografii, planse, īnscrisuri etc.

Īntrebari de completare – īntrebari prin care se urmareste sa se stabileasca unele fapte si īmprejurari despre care persoana ascultata nu a facut declaratii, dar pe care le cunoaste si au importanta pentru lamurirea cauzei.

Īntrebari de detalii – īntrebari prin care se urmareste stabilirea īn mod concret a unor aspecte ale faptei, precizarea anumitor detalii necesare verificarii declaratiei persoanei ascultate sau relevarea unor aspecte pe care lea neglijat cu sau fara intentie.

Īntrebari de precizare – īntrebari formulate pentru ca persoana ascultata sa relateze anumite īmprejurari cu privire la timpul, locul, modul s.a. īn care s-a savārsit fapta si pe care īn cursul relatarii libere, nu le-a mentionat.

Īntrebari de reamintire – īntrebari care se adreseaza persoanei ascultate īn situatia īn care aceasta, desi relateaza despre o fapta sau īmprejurare perceputa sau realizata anterior, nu-si aminteste pe moment, cānd anume a avut loc evenimentul īn cauza. Īn asemenea īmprejurari va fi īntrebata cānd s-a produs fapta īn raport cu unul din momentele mai importante din viata sa (casatorie, mutarea īntr-o localitate, absolvirea unei scoli, participarea la o īntrunire etc.)

Īntrebari sugestive – īntrebari care, indiferent de tip, pot sugera raspunsul dorit. Īntrebarile sugestive sunt inadmisibile īntrucāt nu ajuta la aflarea adevarului īn cauza, ci pot aduce prejudicii bunei desfasurari a procesului penal. Īntrebarile sugestive nu trebuie confundate cu cele ajutatoare, ultimele avānd drept scop sa restabileasca īn memorie, prin asociatie, fapte uitate.

Justificarea timpului – procedeu tactic folosit īn ascultarea īnvinuitului sau inculpatului ce nu face declaratii cu privire la faptele savārsite si care consta īn verificare minutioasa a modului cum acesta si-a petrecut vremea īnainte, īn timpul si dupa savārsirea infractiunii, ajungāndu-se astfel la perioadele de timp pe care nu le poate justifica decāt prin aratarea adevarului.

Exerticii rezolvate
1) Care sunt factorii de natura obiectiva care influenteaza marturia?
a. vizibilitatea;
b. audibilitatea;
c. disimularea infatisarii (deghizaj);
d. durata perceptiei.

2) Factori de natura subiectiva care influenteaza marturia:
a. calitatea organelor de bun-simt;
b. personalitatea si gradul de instruire a martorilor;
c. vārsta, inteligenta si temperamentul;
d. starile de oboseala si starile afective;
e. tipul perceptiei (analitic sau sintetic)
f. atentia (voluntara si involuntara).

3) Declaratiile martorilor reflecta realitatea:
a. cu certitudine;
b. cu o marja de relativitate;
c. cu certitudine si/sau o puternic deformat.

4) Declaratia īnvinuitului sau inculpatului are o valoare probanta:
a. superioara altor mijloace de proba;
b. egala cu alte mijloace de proba;
c. speciala, deoarece īnvinuitul sau inculpatul este figura centrala a
procesului penal.

5) Enumerati 5 procedee de ascultare a īnvinuitului sau inculpatului:
Raspuns: 1. a, b, c, d; 2. a, b, c, d, e, f; 3. b; 4. b; 5: a.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.