Tactica ascultarii invinuitului sau inculpatului

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.92

nivel: Facultate

Respectarea acestor cerinte impune cu necesitate stabilirea unor reguli de conduita intr-un cadru legal bine determinat care configureaza continutul diferitelor ramuri de drept. Incalcarea unei asemenea reguli de conduita determina aplicarea sanctiunii prevazuta de lege, interventie ce nu poate avea loc decat prin desfasurarea unor activitati de catre organele anume imputernicite in acest scop. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tactica ascultarii invinuitului sau inculpatului

Respectarea acestor cerinte impune cu necesitate stabilirea unor reguli de conduita intr-un cadru legal bine determinat care configureaza continutul diferitelor ramuri de drept. Incalcarea unei asemenea reguli de conduita determina aplicarea sanctiunii prevazuta de lege, interventie ce nu poate avea loc decat prin desfasurarea unor activitati de catre organele anume imputernicite in acest scop.
Cei banuiti de savarsirea unei fapte penale au situatia de persoane suspecte, dar nu sunt inca parti in raportul procesual penal, fiindca acest raport ia nastere numai in momentul cand actiunea penala este pusa in miscare.

Actiunea penala nu poate fi pusa in miscare in mod impersonal, contra "incertae personnae" ci trebuie sa fie indreptata contra unei persoane bine determinata. Ascultarea partilor si persoanelor in procesul penal atat in faza de urmarire penala, cat si in cea a judecatii constituie un proces complex si delicat. Experienta practicienilor generalizata prin reguli tactice de ascultare a persoanelor care participa in procesul penal in calitate de invinuiti, inculpati, persoane vatamate, parti civile sau civilmente responsabile, martori experti sau alte persoane nu a putut da o solutie unica, matematica, in temeiul careia o persoana care va fi abordata intr-o anumita modalitate, ne va spune un anumit lucru.

Fiecare persoana este diferita, fiecare ascultare este, de asemenea, diferita, precum si fiecare ascultare a respectivei persoane este un unicat.Deci, exista reguli tactice de abordare diferita a inculpatului sau invinuitului, reguli de ascultare a victimei sau a martorului.
In domeniul ascultarii persoanelor, se impune ca orice audiere sa fie minutios pregatita, oricat de simpla ar parea la prima vedere. In fapt, se vor desfasura activitati in sensul cunoasterii temeinice a cauzei care se cerceteaza, a persoanei care urmeaza sa fie ascultata, sub toate aspectele, precum si a stabilirii strategiei de ascultare a respectivei persoane (stabilirea materialelor care vor fi folosite pe timpul ascultarii, alegerea momentului si locului efectuarii ascultarii).

In general, cauzele penale incep a fi rezolvate prin efectuarea actelor de cercetare - acte cu vadita importanta, in activitatea de identificare a faptuitorului, a victimei infractiunii, urmate de strangerea probelor necesare, efectuarea unor anumite constatari si in masura in care, exista suficiente temeiuri ca o anumita persoana a savarsit infractiunea ce face obiectul cauzei penale, se poate dispune trimiterea acesteia in judecata.
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.