Tactica ascultarii invinuitului inculpatului si altor parti

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Tactica ascultarii invinuitului inculpatului si altor parti
In aceasta etapa vor putea avea loc anumite discutii prealabile(in cazul unei ascultari primare)care sa permita o prima ''tatonare''ainvinuitului ca persoana, preocupari, mentalitati, pregatire profesionala, etc. Pe aceasta cale se poate realiza o apropiere psihica, de natura sa conduca adeseori la o atitudin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tactica ascultarii invinuitului inculpatului si altor parti

Referat despre Tactica ascultarii invinuitului inculpatului si altor parti
In aceasta etapa vor putea avea loc anumite discutii prealabile(in cazul unei ascultari primare)care sa permita o prima ''tatonare''ainvinuitului ca persoana, preocupari, mentalitati, pregatire profesionala, etc. Pe aceasta cale se poate realiza o apropiere psihica, de natura sa conduca adeseori la o atitudine și ncera.

Etapa relatarilor libere
Odata cu trecerea ascultarii în aceasta faza se va cere celui ascultat sa relateze depsre fapta comisa cit mai pe larg, fara a omite nimic , cerindu i se sa invoce și probele pe care le considera necesare în apararea sa.

In timpul relatarilor libere vor fi respectate cu strictete urmatoarele reguli tactice:
- Nu se va incerca obținerea recunoasterii cu orice pret a savirsirii faptei; recunoasterea nu este ''regina probelor''si are aceeasi valoare probatorie cu celelalte probe cu care se coroboreaza.
- Nu se va intrerupe firul relatarilor prin formularea de noi intrebari, sau prin darea unor replici. schiar atunci cind se observa nesinceritate, invinuitul sau inculpatul trebuie lasat sa termine relatarea. Atunci cind se observa ca relatarea se indeparteaza de subiect și include aspecte care nu au legatura cu cauza, discutiava fi reorientata spre aceasta, cerindu se declaratii asupra fondului cauzei.

In cazul în care fapta pentru care este cercetat este susceptibila de incadrari diferite sau dacă este vorba de mai multe fapte, ascultarea trebuie sa priveasca fiecare imprejurare în parte. La terminarea relatarii libere cu privire la imprejurarea respectiva , sau cu privire la o anumita fapta ce este cercetata, urmeaza a fi adresate intrebari în legatura cu acele episoade. Numai după lamurirea completa a imprejurarilor unei anumite fapte se poate trece la ascultarea relatarilor libere cu privire la alte fapte.

Prin intermediul relatarii libere poate fi cunoscuta și analizata pozitia faptuitorului prin compararea celor prezentate cu probatoriul existent la dosarul cauzei. Observatiile rezultate în acesta faza vor putea fi utilizate la stabilirea procedeelor tactice care urmeaza a fi utilizate în continuare. Chiar atunci când ne aflam în fața unui invinuit / inculpat care neaga în totalitate fapta, denaturand adevarul, nu se va adopta o pozitie ostila, nici reactii rigide, de oarece printr o buna adoptare a tacticii în continuare va putea fi dovedita pozitia recalcitranta, obstructionista a celui ascultat.

Ascultarea dirijată ( adresarea de întrebări)
Moment deosebit de important al ascultarii, acesta etapa dă masura calitatilor anchetatorului, a modului în carea pregatit ascultarea, spiritul de observatie, initiativa și perspicacitatea sa.

Intrebarile ce vor fi adresate vor viza obținerea unor explicatii complete asupra tuturor faptelor ce au fost retinute, verificarea și cunoasterea tutturor argumentelor invocate în aparare. Pentru obținerea unor date noi, necunoscute anterior, în legatura cu faptele de importanta, esentiale pentru cauza, a lamuririi complete a explicatiilor invinuitului sau inculpatului, se vor adresa intrebari asftel incit sa nu mai ramina aspecte neclarificate în declaratie.

De asemenea, se va insista pentru obținerea de date și detalii cu privire la anumite fapte necesare pentru verificarea și nceritatii declaratiilor. Se va urmari demascarea declaratiilor nesincere, cind acestea vin în contradictie cu probatoriul administrat, existent dosarul cauzei.

Intrebarile trebuie sa indeplineasca anumite conditii
- sa fie clare și precise:
- sa fie formulate la nivelul de intelegere al celui ascultat,
- sa nu fie sugestive:
- sa oblige la un raspuns complet/relatare și sa nu gemereze raspunsuri de genul ''DA'' , ''NU''.
- sa nu puna în dificultate pe cel ascultat atunci cind acesta este și ncer , interesat în declararea adevarului.

In procesul ascultarii pot fi folosite mai multe multe categorii de intrebari, in raport cu scopul urmarit, cu natura și aria de cuprindere a aspectelor ce urmeaza a fi clarificate.
In acest sens pot fi adresate :
1. Intrebari tema care vizeaza fapta în ansamblul ei, avand un caracter general.

2. Intrebari problema care urmaresc lamurirea unor aspecte ale activitatii ilicite, sau ale cauzei.

3. Intrebari detaliu care au un caracter strict limitat la anumite amanunte, prin care se urmareste obținerea de explicatii ce pot fi verificate. Acete intrebari pot fi :de precizare, de completare, de control. Prin adresarea acestor intrebari se urmareste determinarea cu exactitate a imprejurarii în lamurirea unor aspecte omise cu ocazia relatarii libere, pentru verificarea și nceritatii și constantei în declaratii a celui ascultat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.