Tabuurile lingvistice si limitele pudorii lor

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

Dintre multiplele aspecte ale limbajului agresiv m-a interesat utilizarea tabuurilor lingvistice si am incercat sa determin conditiile de comunicare in care oamenii sint mai mult sau mai putin permeabili la folosirea lor. Din campul bogat al tabuurilor lingvistice am selectat domeniul mai restrans al celor cu semnificatie sexuala. Alegerea facuta nu este intamplatoare pentru ca am considerat ca ta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tabuurile lingvistice si limitele pudorii lor

Dintre multiplele aspecte ale limbajului agresiv m-a interesat utilizarea tabuurilor lingvistice si am incercat sa determin conditiile de comunicare in care oamenii sint mai mult sau mai putin permeabili la folosirea lor. Din campul bogat al tabuurilor lingvistice am selectat domeniul mai restrans al celor cu semnificatie sexuala. Alegerea facuta nu este intamplatoare pentru ca am considerat ca tabuurile sexuale au cea mai mare relevanta pentru construirea ipotezei mele teoretice.

Se stie de altfel, ca teritoriul vietii sexuale a omului este minat de o puzderie de cuvinte-tabu si ca nimeni nu paseste pe acest teritoriu fara vesta de protectie a eufemismelor si a formulelor desacralizate pentru desemnarea realitatii sexuale. Exista insa situatii cand oamenii pasesc dezinvolt pe teritoriul de care altfel se tem si cand ,paradoxal, "minele" nu explodeaza , desi sunt calcate.

Cuvintele si expresiile cu functie de tabuuri sexuale sunt , metaforic vorbind , cuvinte-mina care uneori sunt inofensive pentru ca utilizatorii lor detin mecanismul de a le dezamorsa. Obiectivul experimentului de comunicare conceput si realizat de mine este de a "inventa" acele situatii in care se produce declansarea mecanismului si de a le compara cu altele in care aceasta este blocata. Trei situatii experimentale distincte sunt necesare penntru a vizualiza tranzitia tabuurilor lingvistice cu conotatie sexuala de la inofensiv la ofensiv, de la acceptabil la inacceptabil , de la tolerabil la intolerabil in limbajul utilizatorilor.

Descrierea experimentului
Elementul constant si cel mai important al experimentului este un text de aproximativ 18 randuri care constituie obiectul numarul unu al sarcinilor pe care le indeplinesc subiectii. Textul are un continut erotic , pe alocuri pornographic, si cuprinde povestea , narata la persoana intai , a unui tanar care relateaza un episod din viata sa premergator primei experiente sexuale cu o femeie(textul este alaturat integral la anexa 1).

Textul a fost selectat in asa fel incat sa contina suficiente cuvinte obscene cu incarcatura sexuale care sa fie valorificate in sensul cerintelor experimentului. Prima operatie pe care am facuta-o asupra textului a fost sa izolez, subliniez si sa elimin din cuprinsul sau acele cuvinte si expresii cu rol de tabuuri lingvistice. (Trebuie sa precizez ca gasirea unui text care sa permita folosirea neingradita a tabuurilor lingvistice mi-a fost inlesnita de existenta unui site pe internet specializat in acest sens.)

Dupa ce am extras din text cuvintele originare (toate cuvinte-tabu intr-un grad mai mare sau mai mic) , le-am inlocuit cu spatii goale marcate de puncte de suspensie pe care le-am notat in ordine cu cifre de la 1 la 6. Practic, noul text a devenit un puzzle lexical pe care suubiectii trebuie sa-l completeze. Pe o pagina alaturata celei pe care figureaza textul astfel prelucrat, corespunzator cifrei din dreptul fiecarui spatiu punctat exista cate o lista de cuvinte si expresii alternative din care subiectul poate alege varianta care I se pare cea mai potrivita(vezi anexa 2).

In total sunt sase liste aferente fiecarui spatiu de completat , toate numerotate de la 1 la 6 in ordinea cuvintelor din text. Fiecare lista este astfel intocmita incat sa cuprinda variante lingvistice care desemneaza aceeasi notiune originara din text. Printre versiunile sinonimice se regaseste inclusiv termenul initial, fara ca suubiectul sa cunoasca acest lucru. Listele au minim 5 variante si maxim 6 , mai exact spus, listele 1, 2,6 au sase , iar celelalte trei cinci optiuni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.