Tablou de iarna - comentariu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.94

nivel: Liceu

Imaginea abatorului, camp de executie cu victime si calai ce nu se vad, realizata in culori alternante, albul, semnificand gheturile nordice, lumea rece, indepartata, si rosul aprins, logica viului usor vulnerabil, supus oricand agresiunii mortii, este una clasica in literatura simbolista si expresionista a vremii: "Ninge grozav pe camp la abator/ Si sange cald se scurge pe canal;/ Plina-i zapada [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tablou de iarna - comentariu

Imaginea abatorului, camp de executie cu victime si calai ce nu se vad, realizata in culori alternante, albul, semnificand gheturile nordice, lumea rece, indepartata, si rosul aprins, logica viului usor vulnerabil, supus oricand agresiunii mortii, este una clasica in literatura simbolista si expresionista a vremii: "Ninge grozav pe camp la abator/ Si sange cald se scurge pe canal;/ Plina-i zapada de sange animal -/ Si ninge mereu pe un trist patinoar."

Iarna se manifesta cu toata cohorta ei de semne: teroarea boreala, pustiul alb, ninsoarea abundenta, neintrerupta, zarea innoptata, in timp ce observatorul impersonal asista la tablou sinistru al scurgerii de sange animal "pe canal", albul fiind pe alocuri "aprins de sange-nchegat": "E albul aprins de sange-nchegat/ Si corbii se plimba prin sange... si sug;/ Dar ceasu-i tarziu... in zari corbii fug,/ Pe camp, la abator, s-a innoptat.".

Eschatologia animala, combinata cu sentimentul de neputinta in fata anotimpului rece, devenit devastator, edifica imaginea unui infern alb, cu un bestiar adecvat, corbii, care "se plimba prin sange... si sug", si lupii care spre abator vin "licarind". Corbii sunt mesageri ai mortii, dar si agenti macabri ce participa la tabloul golirii de viata a trupurilor de animale.

Sugestia trecerii in moarte se manifesta si prin schimbarea rapida a decorului, de la cadrul diurn la cel nocturn, la fel de saracacios in simplicitatea formelor lui, in care numai spectacolul lupilor mentine sugestia terifianta de macabru: "Ninge mereu in zarea-nnoptata.../ Si-acum cand geamuri triste se aprind./ Spre abator vin lupii licarind./ - Iubito, sunt eu la usa inghetata." Aparitia in final a eului liric, care cere abstragerea din acest decor infernal, ca o salvare in casa primitoare a iubitei, este singurul semn de umanitate, ea insasi in pericol de moarte dincolo de "usa inghetata".
Teme si motive ale poeziei "Tablou de iarna"
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.