Tabla din otel acoperita cu straturi metalice

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.55

nivel: Facultate

Tabla cositorita este o tabla din otel moale, acoperita cu Sn (cositor) pe ambele fete, prin depunere electrolitica dintr-o solutie care contine saruri de Sn sau la cald. In urma operatiei de cositorire se obtine o structura stratificata.

Dupa duritate (rezistenta opusa de materiale la patrunderea in suprafata lor a unor corpuri mai tari si nedeformabile - penetratoare), tabla cosi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tabla din otel acoperita cu straturi metalice

Tabla cositorita este o tabla din otel moale, acoperita cu Sn (cositor) pe ambele fete, prin depunere electrolitica dintr-o solutie care contine saruri de Sn sau la cald. In urma operatiei de cositorire se obtine o structura stratificata.

Dupa duritate (rezistenta opusa de materiale la patrunderea in suprafata lor a unor corpuri mai tari si nedeformabile - penetratoare), tabla cositorita poate fi: - tabla pentru ambutisare normala, laminata la cald, utilizata la confectionarea prin presare; se obtin forme cave cu adancime de 1 pana la 10 mm;- tabla pentru ambutisare profunda, laminata la rece, cu ductilitate ridicata, caracteristica ce permite confectionarea de forme cu adancimi pana la 60 mm.

Tabla cositorita, STAS 900-89 este materialul metalic cel mai utilizat in ambalarea produselor alimentare si are urmatoarele proprietati:
- rezistenta ridicata la temperaturi peste 1000C, caracteristica ce permite sterilizarea produsului;- rezistenta marita la acizi organici, in absenta oxigenului;

- maleabilitate si duritate corespunzatoare, ce permit realizarea cutiilor din trei piese, corp lipit, fund si capac, precum si a cutiilor ambutisate cu o adancime de pana la 120 mm;
- posibilitatea de a fi lacuita cu lacuri care imprima tablei o buna rezistenta la coroziune, impiedicand fenomenele de sulfurare (marmorare) in cazul conservelor sulfoproteice (carne si mazare).

Tabla cositorita este utilizata pentru confectionarea cutiilor destinate industriei conservelor de fructe, legume, carne si peste; pentru capsule-coroana destinate inchiderii sticlelor; capacele metalice pentru borcane; bidoanele destinate ambalarii branzei telemea pentru export.

Tabla cromata
Tabla cromata se obtine din otel carbon prin procedeul de laminare la rece si acoperirea pe cale electrolitica de crom. Avantajul acestui material este acela ca nu reactioneaza cu sulful, formarea de sulfuri este exclusa, fenomen intalnit in cazul tablei cositorite sub denumirea de marmorare.

Tabla cromata este mai rezistenta la coroziune decat tabla cositorita electrolitic. Rezistenta la coroziune a tablei cromate scade odata cu reducerea stratului de crom. In solutii acide si alcaline, tabla cromata pierde urme de Cr si cantitati foarte mici de Fe, pierderi care nu sunt daunatoare sanatatii.

Industria conservelor utilizeaza tabla cromata numai acoperita cu lacuri speciale, pe baza de rasini sintetice sau modificate cu ulei. Din tabla cromata se confectioneaza si cutii pentru produse uscate cum ar fi: produse de morarit, diverse pulberi alimentare, produse zaharoase, cafea solubila etc.

Tabla zincata
Tabla zincata sau galvanizata este obtinuta din otel carbon si acoperita cu un strat de zinc cu grosimea de pana la 100A"m. Prezinta o stabilitate chimica buna in medii corozive. Rezistenta la coroziune a tablei zincate depinde atat de grosimea stratului de zinc depus, de calitatea, puritatea si aderenta lui cat si de compozitia aerului atmosferic.

In cazul unei grosimi a stratului de zinc de 100A"m si intr-o atmosfera industriala obisnuita, durabilitatea tablei zincate variaza intre jumatate si un an de zile. Zincul nu are rezistenta fata de acizi si nici fata de baze, de aceea in cazul utilizarii tablei zincate in atmosfera cu umiditate mare este necesar ca atmosfera sa fie lipsita de vapori si gaze corozive.

Tabla zincata este sensibila la actiunea coroziva a gazelor uscate cum ar fi clorul, hidrogenul sulfurat.In industria alimentara, tabla zincata este utilizata la instalatiile de ventilatie, hote si deflectoare pentru indepartarea vaporilor de apa, la confectionarea conductelor de aer ale instalatiilor de aspiratie utilizate la macinarea fainii, pentru cazi de spalare in industria carnii, la captusirea lazilor de transport pentru diverse produse.

Tablele placate se folosesc din ce in ce mai mult in constructia depozitelor pentru lichide deoarece reduc consumul de otel inalt aliat. Fata interioara a recipientelor se poate placa cu otel anticoroziv, pelicule de material plastic sau sticla. Stratul de placare nu va depasi 10% din grosimea stratului de rezistenta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.