TVA - Taxa pe valoare adauga

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.31

nivel: Facultate

Abia in perioada 1954-1955 se trece, pentru prima dată in Franța, la instituirea taxei pe valoarea adăugată, pentru a se înlocui taxele asupra cifrei de afaceri printr-o taxa unică de cifra de afaceri plătită în diferite stadii ale producției de către diferiți producători, fără a fi însă un impozit cumulat.

Astfel, fiecare producător avea dreptul să deducă taxele pe valoarea adăuga[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: TVA - Taxa pe valoare adauga

Abia in perioada 1954-1955 se trece, pentru prima dată in Franța, la instituirea taxei pe valoarea adăugată, pentru a se înlocui taxele asupra cifrei de afaceri printr-o taxa unică de cifra de afaceri plătită în diferite stadii ale producției de către diferiți producători, fără a fi însă un impozit cumulat.

Astfel, fiecare producător avea dreptul să deducă taxele pe valoarea adăugată suportate anterior proceselor de producție. Față de sistemul din 1948, T.V.A, permite a se deduce nu numai cheltuielile cu materiile prime introduse în produse, ci și cheltuielile de investiții.

Reforma fiscala din anii 1954-1955 este urmată de alte reforme care au dus la perfecționarea T.V.A. in Franța. Astfel, în 1958 regional juridic al T.V.A. suferă o profunda simplificare și se generalizează prin lărgirea sferei de cuprindere a produselor, iar numărul cotelor se reduce la cinci.

În anul 1966 se trece la o noua reducere a cotelor la patru; cota normala, cota majorata, cota intermediara și cota redusa. O lărgire a sferei de aplicare a T.V.A. are loc prin Legea financiara din 29 decembrie 1978, devenind, in acest fel, principalul impozit indirect și sursa de bază în alimentarea bugetului general al statului.

Acest nou impozit a fost adoptat, începând cu 1 ianuarie 1970, de către țările membre ale Pieței Comune, urmărindu-se eliminarea impunerii în cascada (impuneri repetate)ce se practică prin impozitul pe cifra de afaceri. In 1977 s-a realizat armonizarea definitive a T.V.A. in țările membre ale Uniunii Europene.

Mecanismul T.V.A. s-a extins rapid cuprinzând în prezent toate statele membre O.C.D.E. și marea majoritate a statelor lumii a treia. Astfel, pînă în 1988, T.V.A. a fost adoptată în peste 50 de țări. De altfel, introducerea T.V.A. este și o veriga esențiala a membrilor Uniunii Europene, căci aplicarea ei facilitează legăturile comerciale între statele membre T.V.A. a fost adoptata în ultimii ani, în Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Bulgaria, Estonia, Lituania, Uzbekistan.
Se poate deci vorbi de o tendință de universalizare a T.V.A. in practica financiară.

• Definiții

T.V.A. este mai intîi un impozit indirect, adică un impozit general de consum, care se stabilește asupra operațiunilor privind transferul bunurilor și prestărilor de servicii cu plata sau asimilat acesteia. Are deci un caracter universal, deoarece se aplica asupra tuturor bunurilor pi serviciilor din economic, rezultate atât din activitatea curentă de exploatare, cat și din activitatea financiara de fructificare a capitalurilor disponibile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.