T.V.A.-Resursa bugetara

3x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.65

nivel: Facultate

O masura luata in calcul de Comisie se refera la taxarea livrarilor de bunuri intracomunitare. Comisia a propus ca livrarile intracomunitare sa fie taxate in statul membru de origine, respectiv cele din care sunt cumparate marfurile, cu o rata de 15%. Statele membre aplica cote diferite de TVA.

Conform directivei privind in acest domeniu, statele membre au obligatia sa stabileasca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: T.V.A.-Resursa bugetara

O masura luata in calcul de Comisie se refera la taxarea livrarilor de bunuri intracomunitare. Comisia a propus ca livrarile intracomunitare sa fie taxate in statul membru de origine, respectiv cele din care sunt cumparate marfurile, cu o rata de 15%. Statele membre aplica cote diferite de TVA.

Conform directivei privind in acest domeniu, statele membre au obligatia sa stabileasca o cota standard la cel putin 15% si sa practice cel mult doua cote reduse, dar nu mai mici de 5%. Potrivit propunerii Comisiei, cumparatorii marfurilor vor fi nevoiti sa plateasca diferentele de taxa aparute din tranzactiile facute in statele membre.

Astfel, in cazul in care in statul in care ajung marfurile cota de TVA este mai mare de 15%, cumparatorul va trebui sa plateasca diferenta de taxa in statul in care livreaza marfa. Totodata, daca in statul in care se livreaza bunurile se aplica o rata mai mica de 15%, cumparatorul va primi credit fiscal.Comisia considera ca, in acest mod, ar putea rezolva problema fraudelor de tip "carusel", dar nu exclude posibilitatea aparitiei altor dificultati pentru companii si pentru bugetele nationale ale statelor membre.

Prin aplicarea acestui model, Comisia estimeaza ca veniturile bugetare ale statelor membre ar putea fi afectate intrucat statele membre vor fi nevoite sa transfere sumele colectate din TVA care ar reveni statelor din care provin bunurile. Comisia a estimat ca 10% din incasarile din TVA vor depinde de transferurile din alte statele membre."Autoritatile romane nu s-au exprimat, pana in prezent, in privinta reducerilor de TVA pe care trebuie sa le propuna Uniunii Europene, in conditiile in care tarile nou intrate trebuie sa adopte o pozitie in acest sens pana la sfarsitul anului 2007", a afirmat Parvan, citat de Rompres.

Directivele UE privind nivelul TVA pentru state membre cu vechime mai mare sunt valabile pana in 2010, potrivit secretarului general AOAR. Comisia Europeana a propus, recent, simplificarea sistemului de calcul a TVA in Uniunea Europeana, o mai mare autonomie a statelor membre in fixarea unui nivel redus de TVA pentru serviciile locale si prelungirea, pana la sfarsitul anului 2010, a derogarilor in materie de TVA, acordate statelor care au devenit membre ale UE in 2004 si 2007.

Conform propunerii, ratele foarte scazute, intre 0 si 5% ar putea fi aplicate anumitor produse si servicii, precum cele alimentare, iar o rata mai redusa, intre 10 si 12%, ar putea fi aplicata pentru servicii cum sunt transporturile, potrivit noii scheme. Comisia Europeana propune o cota standard de TVA in statele membre de cel putin 15%.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.