Susceptibilitatea de inductie diferentiala a stilbenului la 7 varietati de struguri rosii dupa radiatia UV-C post recoltare

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Toate varietatile de vinuri si-au crescut concentratiile de resveratrol, piceatannol si viniferine dupa tra-tamentul cu radiatii UV-C cu exceptia varietatii MON in care numai piceatannolul a fost inclus. Alti stilbeni ca astringinul (glucozida pi-ceatannolului) sau piceidul (glucozida resveratrolului) au fost induse mai putin si numai in anumite varietati. Capacitatea de inductie de stil-beni din [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Susceptibilitatea de inductie diferentiala a stilbenului la 7 varietati de struguri rosii dupa radiatia UV-C post recoltare

Toate varietatile de vinuri si-au crescut concentratiile de resveratrol, piceatannol si viniferine dupa tra-tamentul cu radiatii UV-C cu exceptia varietatii MON in care numai piceatannolul a fost inclus. Alti stilbeni ca astringinul (glucozida pi-ceatannolului) sau piceidul (glucozida resveratrolului) au fost induse mai putin si numai in anumite varietati. Capacitatea de inductie de stil-beni din strugurii supusi la iradiatii UV-C nu au corespuns la maxi-mul de continut in stilbeni din fiecare varietate.

Capacitatea totala de stilbeni din struguri a variat de la 2,4 fold in MER la 10,9 fold in CAS si CAR in comparatie cu strugurii netra-tati (control). Continutul total de stilbeni (mg stilbeni/ 100g struguri proaspeti) dupa iradiatia UV-C a variat de la 1,16 in MON si 3,5 in MER. In general inductia maxima a stilbenilor specifici in toate varie-tatile au urmat aceasta secventa: resveratrol > piceatannol > ε1viniferin > piceid. Aceasta inductie maxima a fost de 22,7 fold pentru resvera-trol in CAS, 6,4 fold pentru piceatannol in CAR, 3,8 fold pentru piceid in TEM si 8,4 fold pentru ε1viniferin in CAS si CAR in comparative cu controlul.

Concentratia maxima a stilbenilor specifici dupa iradierea cu UV-C a atins nivelul de 2,5(mg stilben/100g struguri proaspeti) pentru resveratrol in MER, 0,42 pentru piceatanol in MER, 0,16 pentru pi-ceid in MON si 0,39 pentru ε1viniferin in CAR. Ecranarea capacitatii de inductie a stilbenului in strugurii rosii tratati cu iradiatie UV-C poa-te fi utila pentru selectarea varietatii celei mai potrivite pentru a pro-duce vinuri rosii imbogatite cu stilbeni pentru cresterea proprietatilor benefice pentru sanatate.

Introducere
S-a demonstrat ca anumiti compusi fenolici detin proprietati be-
nefice pentru sanatate ca si capacitatea de antioxidant, inhibitia de li-poproteine cu densitate mica, oxidarea. De fapt consumul de surse bo-gate in compusi fenolici ca fructele si legumele a fost corelat cu inci-denta mai mica de boli cardiovasculare si unele tipuri de cancer.

Strugurii si produsii sai derivati, ca vinul, sunt surse dietetice im-portante cu continut ridicat in polifenoli. Un grup important de polife-noli bioactivi prezenti in vin sunt stilbenii. Resveratrol (3,5,4' trihi-droxi-trans-stilben) este cel mai studiat stilben de pana acum.

Multe studii anterioare au raportat activitatea biologica a acestui polifenol, ca de exemplu activitatea estrogenica, efectul protector cardiovascular, capacitatea neuroprotectoare si activitatea chemoprofilactica impotri-va cancerului. Piceatanolul (3,5,3',4'-tetra hidroxitransstilben), un resveratrol analog a demonstrat proprietati anticancerigene si cardio-protectoare. In plus, viniferinele, polimerii resvera-trolului au fost folosite in medicina ca medicamente anti-inflamatoare.

Stilbenii sunt fenoli non-flanoidici apartinand grupului fitialexi-ne, de exemplu molecule induse in raspunsul la stres, ca agent pato-gen, tratamentul cu ozon, iradierea cu UV-C inainte si dupa recoltare.
Vinul si strugurii sunt considerati a fii cele mai importante surse alimentare de stilbeni deoarece sunt absenti in majoritatea fructelor si legumelor. Un consum moderat de vin rosu (2 pahare/zi) sunt conside-rate un obicei sanatos.

Considerand potentiala utilitate a iradierii cu UV-C a strugurilor pentru a produce vinuri rosii imbogatite cu stilbeni, ecranarea capaci-tatii de inductie a stilbenilor din varietatile de vinuri rosii ar fi de mare interes. Aceasta ecranare nu a fost abordata anterior.
Scopul prezentei lucrari este de a caracteriza suscebilitatea de inductie a stilbenilor din 7 varietati de vinuri rosii (Tempranillo, TEM; Cabernet Sauvignion, CAS; Merlot, MER; Syrah, SYR; Monastrel, MON ; Garnacha, GAR si Carinene, CAR) dupa iradierea cu UV-C dupa recoltare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.