Surub M30x1.5 - proiect

5x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.29

nivel: Facultate

Adaosul de prelucrare este surplusul de material care trebuie îndepărtat de pe suprafața semifabricatului. Mărimea adaosului de prelucrare prevăzut pe suprafața semifabricatului ce urmează a se prelucra prin așchiere nu este întâmplătoare.

Dacă adaosul este prea mic se poate întâmpla ca neregularități, oxizi și crustele dure existente pe suprafața semifabricatului să nu se înlăture[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Surub M30x1.5 - proiect

Adaosul de prelucrare este surplusul de material care trebuie îndepărtat de pe suprafața semifabricatului. Mărimea adaosului de prelucrare prevăzut pe suprafața semifabricatului ce urmează a se prelucra prin așchiere nu este întâmplătoare.

Dacă adaosul este prea mic se poate întâmpla ca neregularități, oxizi și crustele dure existente pe suprafața semifabricatului să nu se înlăture scule așchietoare. Dacă dimpotrivă, adaosul de prelucrare este prea mare atunci, consumă în plus energie, material, timp și scule așchietoare și scula va rezulta la un preț mai mare.

Ca regulă generală, adaosul de prelucrare trebuie să aibă valoarea determinată cu formula:
în care:
- înălțimea neregularităților suprafeței care se prelucrează;
- grosimea stratului degradat;
- valoarea abaterilor spațiale;
- erorile de așezare.

Ținând seama de faptul că o suprafață de obicei necesită mai multe operații succesive de prelucrare, adaosurile de prelucrare pot fi:
- totale, reprezentând stratul de material necesar pentru efectuarea tuturor operațiilor de prelucrare mecanică pe suprafața semifabricatului până la obținerea piesei finite.
- intermediare, reprezentând stratul de material ce se îndepărtează la o singură operație.

Dacă o piesă este realizată prin următoarele operații: strunire de degroșare, strunjire de finisare și rectificare, adaosul de prelucrare total va fi o sumă a adaosurilor intermediare:

După modul de dispunere adaosurile de prelucrare pot fi:
a) simetrice, fiind prevăzute pe suprafețele exterioare de rotație și sunt raportate la diametrul suprafeței:
, unde:
b) asimetrice, fiind prevăzute numai pe una din suprafețe sau având valori diferite pe suprafețe opuse.
Procesul tehnologic este procesul care cuprinde totalitatea operațiilor succesive de prelucrare la care este supusă materia primă până la obținerea produsului finit. Operația este acea parte a procesului tehnologic efectuată de un muncitor sau de o echipă de muncitori la un loc de muncă cu utilajele și uneltele necesare cu scopul modificării proprietăților fizico – chimice a formei și dimensiunilor, netezimii și aspectului suprafețelor semifabricatului supus prelucrării.

Operația este compusă din una sau mai multe faze. Faza este o parte a operației tehnologice care se realizează într-o așezare și poziția piesei de prelucrat cu aceleași unelte de lucru și același regim de așchiere. Stratul de material care trebuie înlăturat de pe suprafața piesei corespunzătoare unei faze poate fi îndepărtat în una sau mai multe treceri ale sculei.

Trecerea este o parte a fazei care se repetă de mai multe ori, păstrează neschimbată scula și regimul de așchiere. În timpul fazelor de lucru se execută mânuirea reprezentând totalitatea mișcărilor efectuate de către muncitor în timpul lucrului. Procesul tehnologic depinde de tipul de producție sau de fabricație, astfel încât în cazul unei producții de serie mare sau masă, se utilizează metodele cele mai productive prin utilizarea utilajelor cu caracter specializat sau automatizat și SDV – urilor speciale. În cazul piesei „Șurub M30x1,5” avem o producție de unicate sau individuală și se utilizează mașini – unelte și SDV – uri cu caracter universal.

Descrierea procesului tehnologic (v. și anexa 2)
Având în vedere desenul de execuție al piesei și condițiile tehnologice legate de funcționarea piesei s-au stabilit operațiile de prelucrare cu fazele lor.

Operația I

Faza 1 - Orientare și fixare semif. L=36
Faza 2 - Strunjit frontal pe b=1
Faza 3 - Strunjit gaură de centrare A2 STAS 1361 – 82 la un capăt
Faza 4 - Strunjire exterioară Ű30x18
Faza 5 - Strunjit degajare b=4
Faza 6 - Strunjit exterior ű36
Faza 7 - Teșit 1,5x45° conform desen
Faza 8 - Randalinat
Faza 9 - Filetat M30x1,5
Faza 10 - Retezat L=32
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.