Sursele lui Plutarch

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.89

nivel: Facultate

Aceste precizari sunt binevenite, dar in pri-mul caz s-ar fi impus si analiza interpretilor, mai precis, in ce masura
anu-mite informatii provin de la acestia. Daca avem in vedere faptul ca
Plutarch a efectuat intr-adevar o calatorie in Egipt si cu acel prilej ar fi petrecut cateva luni in Alexandria, nu putem exclude dintre sursele sale si eventuale informatii oferite de catre inter[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sursele lui Plutarch

Aceste precizari sunt binevenite, dar in pri-mul caz s-ar fi impus si analiza interpretilor, mai precis, in ce masura
anu-mite informatii provin de la acestia. Daca avem in vedere faptul ca
Plutarch a efectuat intr-adevar o calatorie in Egipt si cu acel prilej ar fi petrecut cateva luni in Alexandria, nu putem exclude dintre sursele sale si eventuale informatii oferite de catre interpreti.
IV.1. "Interpretii" ca sursa posibila Plutarch face deseori referiri la egipteni: "preotii zic"( 21, 359 C); "majoritatea preotilor zice"( 29, 362 C );

"egiptenii relateaza"( 22, 359 E ), etc. Aceste afirmatii sunt probabil marturii ale contactului personal
al lui Plutarch cu preotii si putinii bilingvi ai societatii egiptene grecizate. Cat priveste preotii, credem ca observatiile lui W. Spiegelberg refe-ritoare la sursele lui Herodot se pot aplica si in cazul lui Plutarch:"...nu au fost preotii mari ai templelor acelor vremi, care in paradisul lor ales, cu sigu-ranta n-ar fi consfintit sa vorbeasca cu un grec indiscret", cimai degraba "preotii de rang inferior" .

Este binecunoscut faptul ca prezenta interpretilor este atestata in
Antichitate in tari locuite de popoare care au vorbit limbi diferite si inzonele in care s-a dezvoltat o activitate comerciala internationala intensa .Herodot ne-a relatat despre originea acestora in Egipt:
"Psammetikos le-a daruit ionienilor si carienilor care-l ajutasera
pamanturi unde sa se sta-torniceasca, unii in fata altora, de-o parte si dealta a Nilului... Iata deci ca le-a daruit locurile pomenite, si inca multe altele cate le mai fagaduise, ba chiar le-a mai incredintat si niste copii de egipteni ca sa-i invete limba elena. Din cei care au invatat atunci eleneste se trag talmacii de astazi din Egipt" .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.