Sursele istorico-antropologice ale interculturalitatii interactive din Banat

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.80

nivel: Facultate

In incheierea acestui cuvant prevenitor la prezentarea perspectivei istorice a interculturalitatii banatene, ca replica la multe distorsiuni puse in circulatie de politicienii rau intentionati, chiar din randul unor minoritari, amintesc spusele unui expert al problemei: "este necesar sa distingem, in tesatura densa a evolutiei, zgomotele parazite care vor dispare in uitare, de muzica noilor valuri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sursele istorico-antropologice ale interculturalitatii interactive din Banat

In incheierea acestui cuvant prevenitor la prezentarea perspectivei istorice a interculturalitatii banatene, ca replica la multe distorsiuni puse in circulatie de politicienii rau intentionati, chiar din randul unor minoritari, amintesc spusele unui expert al problemei: "este necesar sa distingem, in tesatura densa a evolutiei, zgomotele parazite care vor dispare in uitare, de muzica noilor valuri care poarta in ele germenii reali ai schimbarii" [3]. A fi eurofil, aici si acum, presupune a sti sa ne proiectam toate valorile noastre in circuitul mondial de valori plecand de la procentul de europenism pe care ni-l confera originalitatea mentalului nostru colectiv.

Valorile nu au frontiere, iar frontierele nu vor mai avea valori (geografice) de aparat in viitoarea Europa unita. Iar daca globalizarea se va dovedi "sens ireversibil" al societatii umane, intre conditia de cetatean al lumii si cetatean al unui stat anume, cetatenia europeana nu poate fi evitata. Metisajul dintre noul europocentrism, americanocentrism, niponocentrism si sinocentrism ar putea avea ceva de invatat, la alta scara, desigur, din metisajul reusit al interculturalitatii interactive a Banatului.

II. Repere istorice ale metisajului interetnic Un procent semnificativ din populatia Romaniei a fost reprezentat de minoritatile etnice. In anul 1930, populatia Romaniei Mari era putin peste 18 milioane de locuitori. Romanii reprezentau un procent de 73% dupa limba materna si 71,9% dupa etnie, din populatia tarii. Peste sase decenii, conform celui mai recent recensamant, procentul minoritatilor din totalul populatiei Romaniei (de circa 22 milioane de locuitori) reprezinta circa 12%.

Minoritatile etnice cele mai importante sunt si acum maghiarii, romii si germanii. La ora actuala in Romania sunt recunoscute oficial 18 minoritati etnice, fiecare dintre acestea fiind reprezentate in Parlamentul Romaniei. In general, minoritatile etnice s-au bucurat in Romania moderna de drepturi si libertati care le-au permis sa-si conserve si promoveze specificul etnic sau cultural. Dupa 1990, chestiunea ocrotirii minoritatilor s-a pus cu mai multa pregnanta.

Crearea si mentinerea conditiilor pentru pastrarea, dezvoltarea si afirmarea identitatii minoritatilor nationale au devenit politici de stat. Principala idee care ramane este ca, minoritatile nationale, prin contributia lor la viata culturala, stiintifica si economica a tarii, prin spiritul de convietuire si acceptare reciproca pe care-l genereaza, reprezinta un atu si o bogatie pentru Romania.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.