Sursele inegalitatii si compensarea inegalitatii in Romania

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Cu alte cuvinte, in perioada comunista, economia oficiala coexista cu "economia subterana" care opera pe baza mecanismelor de piata, precum si cu o "economie de subzistenta". Economia subterana includea "bisnita" si mita, precum si o gama larga de servicii (mai mult sau mai putin legale) de tipul meditatiilor, traduceri, cosmetica si coafura, mici reparatii de tot felul, croitorie, inchirieri etc.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sursele inegalitatii si compensarea inegalitatii in Romania

Cu alte cuvinte, in perioada comunista, economia oficiala coexista cu "economia subterana" care opera pe baza mecanismelor de piata, precum si cu o "economie de subzistenta". Economia subterana includea "bisnita" si mita, precum si o gama larga de servicii (mai mult sau mai putin legale) de tipul meditatiilor, traduceri, cosmetica si coafura, mici reparatii de tot felul, croitorie, inchirieri etc. Economia de subzistenta se refera in primul rand la gradinarit, munca in gospodarie si schimburile (trocul) de bunuri si servicii intre gospodarii (de genul copiilor care se aprovizionau cu produse alimentare de la parintii de la tara si duceau in schimb cafea, paine, medicamente sau alte produse care nu se gaseau la tara).

In perioada comunista, cum mecanismele de piata functionau in economia subterana, acesta era si spatiul unde se puteau acumula ilicit averi. Nu exista nici o cercetare care sa fi produs dovezi empirice in acest sens, dar daca majoritatea populatiei isi asigura doar venituri aditionale, o minoritate a facut "averi", cele mai mari fiind stranse de unii lucratori din comert, sefi de restaurante si hoteluri, angajati ai asa-numitelor Case de Comenzi, deci preponderent in zona in care se gestionau si distribuiau bunurile de larg consum, in special alimente.

De aici, credinta ca averile in Romania se fac pe cai necinstite s-a impamantenit si inca persista la nivelul populatiei. Cu alte cuvinte, multi dintre cei avuti erau invidiati, dar in acelasi timp aveau un prestigiu social negativ. Pe de alta parte, co-existenta celor trei economii inseamna ca diferentele in sansele de viata erau efectul agregat al procesului de planificare de la nivelul economiei centralizate, dar mai ales al mecanismele (de piata sau nu) ale economiei subterane si ale economiei neoficiale de subzistenta.

Compensarea inegalitatilor era realizata in perioada comunista tot prin procesul de planificare centralizata. Politica socialista oficiala a fos 646e49g t centrata pe "somaj zero" (ocupare totala) si, prin urmare, punea aproape toate beneficiile in relatie cu munca. Munca era considerata in acelasi timp drept si datorie. Sa ne amintim ca in socialism oamenii erau "oamenii muncii" care detineau tripla calitate de proprietari, producatori si beneficiari. Munca reprezenta "factorul hotarator al dezvoltarii fortelor de productie si al progresului societatii". Prin urmare, ...

(...) socialismul a ridicat la rangul de principiu repartitia dupa munca. Lichidand proprietatea privat capitalista asupra mijloacelor de productie, abolind exploatarea omului de catre om, socialismul a creat premisele afirmarii unor relatii de repartitie echitabile. Ele presupun ca fiecare membru al societatii sa-si puna intreaga capacitate de munca in slujba cresterii productiei. (...) in orice sector - arata tovarasul Nicolae Ceausescu [1] - munca constituie o datorie, o oanoare, o cinste, ca este la fel de importanta activitatea din electronica si cea din agricultura, activitatea miniera, ca si cea din constructiile de masini. (Iordachel, 1985, p.11-2).Tuturor cetatenilor li se repartiza un loc de munca in functie de "nevoile" economiei, legi draconice fiind introduse impotriva "parazitismului social".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.