Sursele cunoasterii-epistemologie

5x puncte

categorie: Filosofie

nota: 7.52

nivel: Facultate

Sursele cunoasterii-epistemologie
Tema raționalistă a fost dezvoltată prin punerea în contrast a cunoașterii ce își are sursa în rațiune, cu cea care provine din simțuri. Descartes afirma că numai ,,lumina naturală” sau ,,lumina rațiunii” sădită în noi de Creator, poate să ne ofere adevărata cunoaștere, cunoașterea metafizică și teologică. Primii pași în metafizică pot fi făcuți[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sursele cunoasterii-epistemologie

Sursele cunoasterii-epistemologie
Tema raționalistă a fost dezvoltată prin punerea în contrast a cunoașterii ce își are sursa în rațiune, cu cea care provine din simțuri. Descartes afirma că numai ,,lumina naturală” sau ,,lumina rațiunii” sădită în noi de Creator, poate să ne ofere adevărata cunoaștere, cunoașterea metafizică și teologică. Primii pași în metafizică pot fi făcuți doar separând intelectul de simțuri. Spinoza susținea că rațiunea poate pătrunde lucrurile așa cum sunt ele, în timp ce cunoașterea provenită din simțuri este o cunoaștere ,,mutilată și confuză”.

Sursele cunoasterii-epistemologie
Leibniz spunea că numai o cunoaștere rațională, pură, o cunoaștere care există în noi de la naștere ne îngăduie accesul spre adevărurile superioare. Simțurile, sublinia el, oferă o cunoaștere despre ceea ce este, dar nu despre ceea ce trebuie să fie.

Sursele cunoasterii-epistemologie
Raționalismul, ca poziție epistemologică, este solidar cu anumite supoziții de natură metafizică, cu ideea că universul reprezintă un sistem unitar și ordonat. Cu ajutorul rațiunii sunt descoperite principiile cu care putem deduce marea diversitate a fenomenelor care sunt dezvăluite de simțuri.

Descartes caracterizează cunoașterea provenită din idei clare și distincte, idei la care se poate ajunge prin reflecție asupra a ceea ce este sădit în rațiunea noastră de la naștere, cunoaștere intuitivă. Teza raționalistă clasică apare ca inacceptabilă pentru mulți filosofi ai sec. XX datorită dependenței ei de anumite idei metafizice.

O temă centrală în concepția raționalistă asupra originii și surselor cunoașterii care și-a păstrat actualitatea este tema ideiilor înnăscute. Acestă temă a fost tratată în dialogul ,,Menon” al lui Platon. Ideile înăscute sunt idei ce nu sunt primite din afară și nici nu sunt alcătuite de noi, ci ele există în spirit. Teoria potrivit căreia întreaga noastră cunoaștere prin rațiune pură își are sursa în idei înnăscute va fi reluată de Leibniz.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.