Surse de energie

2x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.26

nivel: Liceu

Energia este indispensabila vietii pe Pamant. Ea exista pretutindeni si
reprezinta cauza producerii unor numeroase fenomene: miscare, lumina, sunet, caldura etc. Exista mai multe forme de energie, dar aproape intreaga energie de pe Pamant provine direct sau indirect de la Soare.

Spre deosebire de sursele de energie artificiale, obtinute de om prin transformarea unei forme de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Surse de energie

Energia este indispensabila vietii pe Pamant. Ea exista pretutindeni si
reprezinta cauza producerii unor numeroase fenomene: miscare, lumina, sunet, caldura etc. Exista mai multe forme de energie, dar aproape intreaga energie de pe Pamant provine direct sau indirect de la Soare.

Spre deosebire de sursele de energie artificiale, obtinute de om prin transformarea unei forme de energie in alta forma de energie (exemple: motoare, centrale termice, centrale eoliene etc.), sursele de energie primara sunt sursele de energie existente in natura si care pot fi folosiste in mod direct.

Energia este o marime scalara care reprezinta capacitatea unui sistem de a efectua lucru mecanic la trecerea dintr-o stare data in alta.
Societatea actuala este un mare consumator de energie sub diferite forme, in industrie, transporturi, agricultura, in domeniul casnic etc. Consumul de energie pe cap de locuitor este considerat un indicator al nivelului de trai.

Descoperirea unor noi surse de energie i-a permis omului sa treaca la etape superioare de dezvoltare, caracterizate prin cresterea productivitatii, a performantelor tehnice, a gradului de confort, prin scaderea gradului de poluare.
Ramura stiintelor tehnice care se ocupa cu producerea, transformarea, distributia si folosirea in conditii optime a energiei, sub diferitele ei forme, pornind de la surse de energie si ajungand la punctele de consum, se numeste energetica.

Energia omului
Forta musculara este prima sursa de energie de care omul a devenit constient, si care produce energie mecanica. Omul si-a procurat mijloacele de existenta cu ajutorul sistemului sau muscular. Stramosii nostri au observat ca prin frecarea a doua bucati de lemn sau a unor fragmente de cremene se produce focul.

Omul primitiv isi folosea forta musculara pentru a vana si a pescui, iar mai tarziu pentru realizarea primelor culturi agricole. Pentru a-si usura munca si a-si economisi propria energie, a trecut la confectionarea uneltelor: topoare pentru a taia ce nu putea rupe cu mainile, cutite pentru ceea ce nu putea sfasia cu dintii, parghii pentru deplasarea greutatilor, manere lungi la sapaligi si ciocane.
Cu toate progresele tehnice si tehnologice inregistrate de-a lungul mileniilor, energia proprie a omului este de neinlocuit si astazi in multe domenii de activitate.

Energia animalelor
Omul, pentru a-si usura activitatile productive si a transporturilor a utilizat animalele, domesticindu-le, dresandu-le si facandu-le capabile sa sustina un efort constant pe perioade mari de timp. Cu ajutorul fortei animale, superioara fortei sale, omul si-a imbunatatit conditiile de munca si viata.
O data cu domesticirea sau imblanzirea unor specii de animale, omul a folosit forta acestora, usurandu-si multe activitati.
In timp, datorita avantajelor prezentate de aceasta sursa de energie, anumite specii au fost imbunatatite prin experimente, obtinandu-se rase cu caracteristici specifice superioare.

Energia solara
Radiatia solara directa, purtatoare de energie solara este una din resursele energetice pentru care nu s-au dat inca solutii tehnico-economice acceptabilede exploatare. Epuizarea treptata a rezervelor de combustibil fosil traditional, cat si distrugerea echilibrului ecologic prin poluare si defrisare, fac ca interesul actual sa fie exploatarea energia solara.

Energia solara este distribuita aproape uniforma pe Pamant, este nepoluanta si nu necesista transportul sursei energetice primare sau al deseurilor.
Razele solare au densitate mica pe unitatea de suprafata, inregistreaza variatii diurne si sezoniere si nu pot fi stocate pe termen lung si in cantitati mari nici sub forma termica, nici sub forma electrica.
Energia solara este exploatata ca sursa de energie neconventionala in centralele solare de pe glob.

Energia eoliana (energia vantului)
Energia mecanica a maselor de aer din atmosfera aflate in miscare se numeste energie eoliana.
Vantul este o sursa de energie, care are capacitatea de a se reface si care nu polueaza. Ea poate fi folosita in transporturi sau poate fi captata si transformata in energie electrica.

Unele vanturi care prezinta varietati mari sunt greu de exploatat. Frecvente sunt crivatul, care provoaca iarna geruri si viscole, austrul care este o componenta mediteraneeana si este cald si uscat vara, dar cald si umed iarna, iar vantul puternic care provoaca cresterea rapida a temperaturii si topirea timpurie a zapezii este fohnul. Pe litoralul unei mari sau unui ocean, vara se produc brize. Acestea ziua bat dinspre mare, aducand pe uscat un aer racoros, iar noaptea bat dinspre uscat spre mare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.