Surse de energie

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 4.25

nivel:

Sursele de energie cele mai primitive sunt cele obţinute din cărbune şi petrol. Īnsă acestea sunt epuizabile şi arderea acestora produce mari cantităţi de CO2.
De aceea sunt căutate noi surse de energie. Se īncearcă folosirea energiei solare captată cu ajutorul panourilor solare. Īnsă conversia energiei razelor solare īn căldur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Surse de energie

Sursele de energie cele mai primitive sunt cele obţinute din cărbune şi petrol. Īnsă acestea sunt epuizabile şi arderea acestora produce mari cantităţi de CO2.
De aceea sunt căutate noi surse de energie. Se īncearcă folosirea energiei solare captată cu ajutorul panourilor solare. Īnsă conversia energiei razelor solare īn căldură sau electricitate se face cu o pierdere de 80-90% şi acestea nu pot fi captate decāt īn timpul zilei şi astfel energia trebuie să fie stocată pentru a putea fi furnizată şi pe timpul nopţii.

O altă sursă este forţa apelor. Prin construirea hidrocentralelor se obţin mari cantităţi de energie.

Se poate folosi apa termală pentru īncălzire sau a aburilor de apă pentru a produce electricitate. Astfel de centrale se găsesc īn Italia, Japonia şi California. La forajele de mare adāncime se poate injecta apă rece care este īncălzită şi apoi extrasă pentru a produce energie electrică.

Īncă din 1966 la Rance īn Franţa funcţionează o centrală mareeomotrică care foloseşte energia mareelor. Japonia īncearcă folosirea valurilor cu ajutorul unor dispozitive plutitoare.

O altă sursă de energie este cea furnizată de curenţii de aer de suprafaţă. Teoretic s-a stabilit că aceşti curenţi răspāndesc anual o energie de 200 de ori mai mare decāt necesarul mondial. Īnsă pentru captarea acestei energii este nevoie de eoliene foarte mari.

Energia nucleară este una dintre cele mai folosite noi surse de energie la acest final de secol. Energia nucleară poate fi produsă īn două moduri: prin fisiune şi prin fuziune.

Prin fisiune sunt folosiţi atomi grei cum ar fi Uraniul care se dezintegrează şi generează o mare cantitate de energie. Īnsă reacţia este instabilă şi se produce o mare cantitate de radiaţii. Rezidiurile rămase īn urma reacţiilor sunt radioactive, nocive şi trebuie depozitate īn condiţii speciale.

Prin fuziune se folosesc atomi uşori cum ar fi hidrogenul. Sunt folosiţi izotopii hidrogenului deuteriul şi tritiul. Prin unirea atomilor se eliberează o mare cantitate de energie. Īnsă şi această reacţie este foarte instabilă. Avantajul este faptul că hidrogenul este prezent īn cantităţi mari, nu este poluant, este reciclabil şi poate fi stocat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.