Surse de energie

2x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.28

nivel: Liceu

     Sursele de energie cele mai primitive sunt cele obtinute din carbune si petrol. Īnsa acestea sunt epuizabile si arderea acestora produce mari cantitati de CO2.

      De aceea sunt cautate noi surse de energie. Se īncearca folosirea energiei solare captata cu ajutorul panourilor solare. Īnsa conversia energiei razelor solare īn caldura sau electricitate se face cu o pierdere de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Surse de energie

     Sursele de energie cele mai primitive sunt cele obtinute din carbune si petrol. Īnsa acestea sunt epuizabile si arderea acestora produce mari cantitati de CO2.

      De aceea sunt cautate noi surse de energie. Se īncearca folosirea energiei solare captata cu ajutorul panourilor solare. Īnsa conversia energiei razelor solare īn caldura sau electricitate se face cu o pierdere de 80-90% si acestea nu pot fi captate decāt īn timpul zilei si astfel energia trebuie sa fie stocata pentru a putea fi furnizata si pe timpul noptii.

      O alta sursa este forta apelor. Prin construirea hidrocentralelor se obtin mari cantitati de energie.

      Se poate folosi apa termala pentru īncalzire sau a aburilor de apa pentru a produce electricitate. Astfel de centrale se gasesc īn Italia, Japonia si California. La forajele de mare adāncime se poate injecta apa rece care este īncalzita si apoi extrasa pentru a produce energie electrica.

      Īnca din 1966 la Rance īn Franta functioneaza o centrala mareeomotrica care foloseste energia mareelor. Japonia īncearca folosirea valurilor cu ajutorul unor dispozitive plutitoare.

      O alta sursa de energie este cea furnizata de curentii de aer de suprafata. Teoretic s-a stabilit ca acesti curenti raspāndesc anual o energie de 200 de ori mai mare decāt necesarul mondial. Īnsa pentru captarea acestei energii este nevoie de eoliene foarte mari.

      Energia nucleara este una dintre cele mai folosite noi surse de energie la acest final de secol. Energia nucleara poate fi produsa īn doua moduri: prin fisiune si prin fuziune.

      Prin fisiune sunt folositi atomi grei cum ar fi Uraniul care se dezintegreaza si genereaza o mare cantitate de energie. Īnsa reactia este instabila si se produce o mare cantitate de radiatii. Rezidiurile ramase īn urma reactiilor sunt radioactive, nocive si trebuie depozitate īn conditii speciale.

      Prin fuziune se folosesc atomi usori cum ar fi hidrogenul. Sunt folositi izotopii hidrogenului deuteriul si tritiul. Prin unirea atomilor se elibereaza o mare cantitate de energie. Īnsa si aceasta reactie este foarte instabila. Avantajul este faptul ca hidrogenul este prezent īn cantitati mari, nu este poluant, este reciclabil si poate fi stocat.

      Īn viitor se va īncerca captarea energiei solare din spatiu si transmiterea acesteia pe pamānt cu ajutorul microundelor. Proiectul facut de Boeing-NASA ocupa 100km2 si ofera o putere de 10000MW.

      Se īncearca folosirea energiei termice a oceanelor. Astfel este captata apa calda dintr-o zona superioara si cu ajutorul amoniacului se antreneaza o turbina īn deplasarea sa spre o zona cu apa rece. O astfel de centrala poate furniza o putere de 200MW.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.