Sursa nepunctuala - umbre multiple, penumbra

3x puncte

categorie: Astronomie

nota: 9.70

nivel: Liceu

Vom analiza cazul cel mai simplu, al unui corp opac sferic luminat de o sursa sferica; in practica, acesta este cazul planetelor si al satelitilor din solar, care primesc lumina de la Soare. Cu gandul la aceste corpuri, vom lua sursa mai mare decat obiectul opac, Soarele fiind mult mai mare decat orice alt corp din sistemul solar. Reprezentam mersul razelor de lumina doar intr-un plan oarecare ce [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sursa nepunctuala - umbre multiple, penumbra

Vom analiza cazul cel mai simplu, al unui corp opac sferic luminat de o sursa sferica; in practica, acesta este cazul planetelor si al satelitilor din solar, care primesc lumina de la Soare. Cu gandul la aceste corpuri, vom lua sursa mai mare decat obiectul opac, Soarele fiind mult mai mare decat orice alt corp din sistemul solar. Reprezentam mersul razelor de lumina doar intr-un plan oarecare ce trece prin centrele celor doua sfere (fig. 1.18); evident, in oricare din aceste plane situatia este aceeasi.

Se vede ca fiecarei surse ii corespunde un "con de umbra", dar ... aceste conuri nu mai sunt, in intregime, conuri "de intuneric"! Intr-adevar, punctul A, aflat in "conul de umbra" x1, primeste totusi lumina de la sursa S2, fiind lipsit numai de lumina sursei S1. Asemanator se petrec lucrurile si in punctele din conul x2.
Ne dam seama imediat ca intuneric deplin este doar in domeniul care apartine simultan conurilor x1 si x2 . in restul celor doua conuri nu avem de a face cu o umbra propriu-zisa ci cu o umbra atenuata de lumina unei alte surse.

Rezulta ca un corp iluminat de doua surse punctiforme de lumina creaza doua conuri de umbra atenuata; intersectia acestor conuri da nastere unui con de umbra propriu-zisa pentru corpul respectiv.
Ce se intampla, in acest caz, cu umbra corpului? Ea va depinde, in mod esential, de locul unde se plaseaza ecranul pe care se "creeaza" umbra si, de regula, nu avem o singura umbra ci doua, dar ambele sunt "umbre atenuate".radul de atenuare depinde de intensitatile celor doua surse; metoda iluminarii cu mai multe surse este utilizata in situatiile in care umbrele nete (propriu-zise) sunt suparatoare; exemplele cele mai frecvente le intalnim in lumea spectacolelor - pe scena teatrului sau in studiourile de film si televiziune.

Lasam in seama cititorului sa studieze diferite configuratii ale umbrelor multiple (atenuate) pe ecrane plasate in diferite pozitii si pentru diferite asezari ale surselor si ale obiectului iluminat. Reintorcandu-ne la situatia redata in figura 1.17, mai retinem faptul ca:Din interiorul conului de umbra nu poate fi vazuta nici una din surse, ambele fiind ocultate de obiect;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Astronomie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.