Sursa de tensiune - defecte si remedieri

7x puncte

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Facultate

Transformatorul este o ,,masina'' electrica a carei functionare are la baza principiul inductiei mutuale.De obicei, acesta consta dintr-un miez feromagnetic pe care sunt infasurate doua bobine cu numar de spire diferit.
Daca prima bobina (infasurarea primara) este parcursa de un curent electric alternativ, campul magnetic generat va fi variabil, iar prin circuitul c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sursa de tensiune - defecte si remedieri

Transformatorul este o ,,masina'' electrica a carei functionare are la baza principiul inductiei mutuale.De obicei, acesta consta dintr-un miez feromagnetic pe care sunt infasurate doua bobine cu numar de spire diferit.
Daca prima bobina (infasurarea primara) este parcursa de un curent electric alternativ, campul magnetic generat va fi variabil, iar prin circuitul celei de-a doua bobine (infasurarea secundara) va apara o variatie de flux. O t.e.m. indusa alternativa se va forma de-a lungul secundarului.

Daca secundarul este inchis pe o sarcina de exemplu una rezistiva, aceasta va fi parcursa de un curent alternativ. In cazul transformatorului ideal (rezistenta infasurarii electrice =0, fluxuri magnetice de scapari nule intre primar si secundar), puterea electrica din primar va fi egala cu cea din secundar:
Se alege inductia Bmax in functie de puterea transformatorului din diagrama de mai jos (Figura 2). Pentru ca pierderile magnetice si curentul de mers in gol sa ramana reduse, inductia maxima se alege de cel mult Bmax = 9-12 kGs.

Valoarea acesteia trebuie sa scada cu cresterea puterii transformatorului, deoarece raportul dintre suprafata exterioara sj volumul miezului scade si racirea se face mai greu. Curba din figura indica orientativ scaderea inductiei maxime cu puterea transformatorului. Cresterea temperaturii transformatorului peste temperatura mediului ambiant nu trebuie sa depaseasca 30-50 grade Celsius.Redresorul realizeaza conversia tensiunii alternative furnizata de iesirea transformatorului in tensiune pilsatorie(redresare dubla alternanta)cu ajutorul unei punti redresoare monolitice.(Figura 3)

Puntea redresoare are in componenta un grup de patru diode redresoare. Cea mai importatnta proprietate a diodelor semiconductoare cu jonctiune este comportarea lor diferita la tensiuni de polarizare directe si inverse. Datorita acestei comportari la aplicarea unei tensiuni alternative ele vor functiona pe alternanta pozitiva a acesteia, conducand curenti mari(comportandu-se practic ca scurt-circuit), iar pe alternanta negativa ele vor bloca lasand sa treaca doar curenti mici, incat pot fi considerati neglijabili.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.