Suport curs marketing 1 si 2

1x punct

categorie: Economie

nota: 7.22

nivel: Facultate

a) Noua conceptie sau optica caracteristica marketingului inseamna:
in primul rand ca orientarea, organizarea si desfasurarea activitatilor economice sa se alinieze scopului satisfacerii nevoilor (efective si potentiale) ale consumatorilor si/sau utilizatorilor cu maximum de eficienta.

in al doilea rand, racordarea permanenta a activitatii intreprinderii la cerintele mediulu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Suport curs marketing 1 si 2

a) Noua conceptie sau optica caracteristica marketingului inseamna:
in primul rand ca orientarea, organizarea si desfasurarea activitatilor economice sa se alinieze scopului satisfacerii nevoilor (efective si potentiale) ale consumatorilor si/sau utilizatorilor cu maximum de eficienta.

in al doilea rand, racordarea permanenta a activitatii intreprinderii la cerintele mediului, printr-un set de strategii de adaptare a ofertei la cerintele, exigentele si dorintele reale ale consumatorilor.in al treilea rand, preocuparea permanenta din partea intreprinderii de a adopta o atitudine ofensiva fata de mediul in care evolueaza si isi desfasoara activitatea.

b) Marketingul implica desfasurarea unor activitati practice in masura sa faciliteze materializarea noii orientari a intreprinderii. Este vorba, pe de o parte, de activitatile si operatiunile obisnuite prin care intreprinderea isi utilizeaza resursele materiale, financiare si umane si obtine anumite bunuri sau servicii, aliniate necesitatilor pietei, si, pe de alta parte, de activitatile specifice marketingului care materializeaza noile raporturi ale intreprinderii cu exteriorul.

c) Desfasurarea activitatilor intreprinderilor in noua optica cere utilizarea unui instrumentar stiintific de marketing care sa asigure:
cercetarea pietei si a nevoilor de consum;obtinerea setului de informatii necesare procesului decizional.

2. Rolul si functiile marketingului
Rolul marketingului este incontestabil in economia de piata. Exista mai multi factori care au condus la cresterea rolului marketingului, cinci fiind esentiali:
a)consumatori tot mai sofisticati si exigenti;
b)concurenta din ce in ce mai dura;
c)separarea si respectiv distantarea tot mai evidenta a productiei de consum;

d)aparitia si dezvoltarea de intreprinderi tot mai complexe care indeparteaza sensibil angajatii acesteia de consumatorul final, si care genereaza doua probleme deosebite pentru intreprinderea moderna si complexa:una tine de operativitatea solutionarii cererilor conflictuale;alta tine de nevoia separarii proprietatii si a controlului.
e)schimbari rapide ale mediului.

Rolul marketingului este foarte bine pus in evidenta de functiile sale:
a)Investigarea pietei, a necesitatilor de consum
-functie premisa - care incepe cu mult inaintea fabricarii produsului si continua pana in momentul intrarii sale in consum si chiar dupa aceea;

b)Conectarea dinamica a intreprinderii la mediul social-economic
-functie mijloc - prin care se asigura mobilizarea resurselor materiale, financiare si umane ale intreprinderii, pentru a raspunde cat mai fidel, prin produsele pe care le fabrica si/sau comercializeaza, nevoilor purtatorilor cererii;

c)Satisfacerea pe un plan superior a nevoilor consumatorilor
-functie obiectiv - ce defineste finalitatea activitatii intreprinderii, recunoasterea sociala, de facto a concordantei dintre utilitatea produselor fabricate si nevoile vizate;

d)Maximizarea profitului, a eficientei economice
-functie obiectiv - ce retine atentia asupra faptului ca scopul activitatii economice a intreprinderii este profitul, iar satisfacerea nevoilor de consum constituie mijlocul cel mai sigur de obtinere a profitului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.