Suplimentele nutritive naturale si alimentatia in tratamentul adjuvant al unor boli

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.72

nivel: Facultate

LDL (Low density lipoproteins) – (Col esterif 50 %, Col, TG, apo B 100)
- se formeaza prin imbogatirea in Col a IDL sau prin catabolismul VLDL in ficat; are functia de a asigura Col necesar metabolismului celulelor periferice; catabolismul LDL are loc pe 2 cai: a) 70-80 % din LDL sunt catabolizate in hepatocite si in alte celule ce prezinta receptori de mare specificitate pentru apo B[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Suplimentele nutritive naturale si alimentatia in tratamentul adjuvant al unor boli

LDL (Low density lipoproteins) – (Col esterif 50 %, Col, TG, apo B 100)
- se formeaza prin imbogatirea in Col a IDL sau prin catabolismul VLDL in ficat; are functia de a asigura Col necesar metabolismului celulelor periferice; catabolismul LDL are loc pe 2 cai: a) 70-80 % din LDL sunt catabolizate in hepatocite si in alte celule ce prezinta receptori de mare specificitate pentru apo B 100.

Receptorii revin pe suprafata membranei dupa pinocitoza iar Col este eliberat din Col esterif sub act colesteril-esterazei; Col liber inhiba prin feed-back negativ sinteza endogena de Col si sinteza de receptori;
b) Col linclus in LDL modificat chimic (glicate, oxidate, acetilate) este catabolizat pe calea nespecifica a receptorilor ‘’scavanger’’ ai celulelor sistemului fagocitelor mononucleate, acesti receptori neprezentand proprietatea de down-regulation si nici capacitatea de a inhiba prin feed-back negativ sinteza endogena de Col, ceea ce duce in particular la transformarea celulelor supraincarcate cu Col in celule spumoase.

HDL (High density lipoproteins) – (Col esterif ~50%, apo A I, apo E, apo C I )
- apoproteinele din structura HDL sunt sintetizate in ficat si intestin; HDL capteaza Col de la celulele periferice, protejand homeostazia Col acestor celule; Col periferic este incorporat sub forma esterificata sub actiunea LCAT, activata de apo A I; HDL-colesterolul este captat de ficat printr-un receptor scavanger special, apoi eliminat prin bila intr-o forma solubila sau transformat in acizi biliari.

Disfunctionalitatile biochimice si fiziologice din metabolismul lipidic duc la o serie de afectiuni incadrate in hiperlipoproteinemii si hipolipoproteinemii. Hiperlipoproteinemiille pot fi de cauza ereditara si atunci sunt primare sau pot fi cauzate de alte afectiuni sau de o dieta necorespunzatoare si atunci sunt secundare.

Dupa apectul fenotipic si examenul biochimic al serului, HLP primare se pot clasifica in 6(7) categorii (dupa Frederickson): I – hiperTG (hiperchilomicronemie); IIa – hiperCol (hiper LDL); IIb – hiper Col +TG (hiper LDL + VLDL); III – hiper Col + TG ( hiper IDL); IV – hiper TG ( hiper VLDL); V – hiper TG ( hiperchilomicronemie + hiper VLDL ); VI – hiper Col moderata ( hiper HDL);

Hipercolesterolemii secundare pot apare in caz de diabet zaharat, hipotiroidism, sdr. Cushing, alimentatie bogata in lipide si proteine, sindrom nefrotic, datorita unor mecanisme complexe. HiperTG pot apare in cazul alcoolismului cronic, DZ, stres, hipertiroidism, sdr. Cushing, feocromocitom, alimentatia bogata in lipide de origine animala si glucide. Hiperlipoproteinemiile primare sunt asociate de obicei cu boli metabolice, evidentiate clinic si paraclinic. De mentionat faptul ca nu se declanseaza un sindrom metabolic decat atunci cand nivelurile serice sunt de cateva ori sau chiar de peste 10 ori mai mari decat cele normale.

Afectiunile asociate cu hiperLP primare, cauzate de acestea, pot fi: pancreatita, hepatosplenomegalie, xantoame si xantelasme, DZ, afectare a retinei, etc. Un tip particular de hiperLP primara este tipul VI, caracterizata prin hipercolesterolemie totala moderata si printr-un nivel crescut al HDL in defavoarea LDL. Persoanele cu aceasta anomalie sunt longevive, in caz ca nu mai au si alte afectiuni. Aceasta se datoreaza efectului anti aterosclerotic si vasoprotector al HDL.

Biosinteza Col si AG endogeni – Colesterolul se sintetizeaza in ficat, plecand de la Acetil-CoA, provenita la randul ei din metabolizarea intrahepatica a diverselor lipide si glucide. din 2 molecule de Acetil-CoA se formeaza Acetoacetil-CoA, apoi sub actiunea HMG-CoA sintetazei se formeaza 3-hidroxi-3-metilglutaril-CoA (HMG-CoA). Din HMG-CoA se formeaza mevalonatul, sub actiunea HMG-reductazei, o enzima cheie in biosinteza Col endogen.

La nivelul acesteia actioneaza o serie de medicamente hipocolesterolemiante – statinele, precum si o serie de principii active din plante. Activitatea ei este inhibata de nivelurile serice crescute de Col si mevalonat. Mai departe, dupa o succesiune de reactii se formeaza scvalenul si mai departe dupa alta secventa, Col. Biosinteza AG endogeni pleaca tot de la Acetil-CoA, printr-o multitudine de reactii ajungandu-se la acid palmitic; de la ac. palmitic se pot biosintetiza ulterior, prin elongare si dehidrogenare, ceilalti acizi grasi existenti in organismul uman, saturati sau nesaturati. Nu toti acizii grasi se pot sintetiza in organism.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.