Sugestopedia, metoda holistica de superinvatare

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.31

nivel: Facultate

Actualmente, sugestopedia și diferite sisteme derivate se practică pretutindeni: în tările fostei Uniuni Sovietice, sugestopedia se utilizează în diferite centre specializate, în universități (numai în Universitatea din Novosibirsk ea este folosită anual de 10 000 de studenți), în Institutul Pedagogic de Limbi Străine din Moscova, în armată sau de către publicul larg (Studioul "Mosfilm" a realizat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sugestopedia, metoda holistica de superinvatare

Actualmente, sugestopedia și diferite sisteme derivate se practică pretutindeni: în tările fostei Uniuni Sovietice, sugestopedia se utilizează în diferite centre specializate, în universități (numai în Universitatea din Novosibirsk ea este folosită anual de 10 000 de studenți), în Institutul Pedagogic de Limbi Străine din Moscova, în armată sau de către publicul larg (Studioul "Mosfilm" a realizat chiar un film didactic).

Dar harta sugestopediei este mult mai vastă: în SUA există institute si fundatii speciale, conferințe anuale (continuînd traditia deschisă de prima Conferință intemațională de sugestopedie, Varna, 1971), publicații și acțiuni de diseminare a metodei în învătămînt, afaceri, armată, public.

Inspirate de asemenea de alte sisteme holistice, cum este psihosinteza psihiatrului italian Roberto Assagioli, sau antropozofia lui Rudolf Steiner, institutele, metodele sau autorii europeni care fac sugestopedie / învățare accelerată / învățare rapidă / superînvățare / educație holistica / metodă Lozanov mai pot fi identificați în pedagogia autogenică a lui Friedrich Doncet (Germania), în metoda lui Alfred Tomatis sau a lui Jean Coureau (Franța), în sistemul lui Jacques de Coulon (Elveția) sau chiar în programul de tehnici autogene elaborat de sovieticul A.G. Odesski (1971).

Fosta URSS exporta metoda în Africa; Ungaria si R.D. Germană cunosteau înainte de revoluție o sugestopedie relativ autentică, iar Canada înregistrase inițial un esec răsună tor în urma aplicării unei formule "după ureche" de sugestopedie. În România, sugestopedia, pe care o aplică o lume întreagă, este practic necunoscută.

Sursele sugestopediei
Sugestopedia distilează elemente din raja yoga, muzică, învățare în somn, achiziții ale fiziologiei si psihologiei contemporane, hipnoză, autogenie, parapsihologie, dramă. Gh. Lozanov a studiat yoga mintală (rajas în India și a practicat-o sistematic timp de 20 de ani. De aici a preluat antrenamentul în concentrare, vizualizare, hipermnezie foto grafică si tehnica respirației ritmice (prana yama, din tehnicile orientale de meditație). Parapsihologia a fost aprofundată de Lozanov prin studierea în laborator a facultătilor extrasenzoriale a peste 65 de persoane. Pentru Vanga Dimitrova, "resursa națională" a statului bulgar, el a deschis un laborator fiziologic chiar în satul acesteia.

Aici i-a studiat capacitățile paranormale timp de 10 ani. Concluziile lui Lozanov au fost că informatiile privind trecutul si viitorul individului sînt preluate de persoane ca Vanga chiar din inconstientul acestuia; că inconstientul reține o cantitate enormă de informație, provenită chiar si de Ia stimuli subliminali; problema este de a avea acces la aceste cunostințe.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.