Sugestopedia - metoda holistica de superinvatare

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.32

nivel: Facultate

Inspirate de asemenea de alte sisteme holistice, cum este psihosinteza psihiatrului italian Roberto Assagioli, sau antropozofia lui Rudolf Steiner, institutele, metodele sau autorii europeni care fac sugestopedie / învățare accelerată / învățare rapidă / superînvățare / educație holistica / metodă Lozanov mai pot fi identificați în pedagogia autogenică a lui Friedrich Doncet (Germania), în metoda [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sugestopedia - metoda holistica de superinvatare

Inspirate de asemenea de alte sisteme holistice, cum este psihosinteza psihiatrului italian Roberto Assagioli, sau antropozofia lui Rudolf Steiner, institutele, metodele sau autorii europeni care fac sugestopedie / învățare accelerată / învățare rapidă / superînvățare / educație holistica / metodă Lozanov mai pot fi identificați în pedagogia autogenică a lui Friedrich Doncet (Germania), în metoda lui Alfred Tomatis sau a lui Jean Coureau (Franța), în sistemul lui Jacques de Coulon (Elveția) sau chiar în programul de tehnici autogene elaborat de sovieticul A.G. Odesski (1971).

Fosta URSS exporta metoda în Africa; Ungaria si R.D. Germană cunosteau înainte de revoluție o sugestopedie relativ autentică, iar Canada înregistrase inițial un esec răsună tor în urma aplicării unei formule "după ureche" de sugestopedie. În România, sugestopedia, pe care o aplică o lume întreagă, este practic necunoscută.

Sursele sugestopediei

Sugestopedia distilează elemente din raja yoga, muzică, învățare în somn, achiziții ale fiziologiei si psihologiei contemporane, hipnoză, autogenie, parapsihologie, dramă.

Gh. Lozanov a studiat yoga mintală (rajas în India și a practicat-o sistematic timp de 20 de ani. De aici a preluat antrenamentul în concentrare, vizualizare, hipermnezie foto grafică si tehnica respirației ritmice (prana yama, din tehnicile orientale de meditație). Parapsihologia a fost aprofundată de Lozanov prin studierea în laborator a facultătilor extrasenzoriale a peste 65 de persoane. Pentru Vanga Dimitrova, "resursa națională" a statului bulgar, el a deschis un laborator fiziologic chiar în satul acesteia.

Aici i-a studiat capacitățile paranormale timp de 10 ani. Concluziile lui Lozanov au fost că informatiile privind trecutul si viitorul individului sînt preluate de persoane ca Vanga chiar din inconstientul acestuia; că inconstientul reține o cantitate enormă de informație, provenită chiar si de Ia stimuli subliminali; problema este de a avea acces la aceste cunostințe.

De altminteri, neurochirurgia actuală a demonstrat, prin operațiile făcute de dr. Wilder Penfield din Montreal, că orice experiență se înregistrează în creier sub formă de pattern care persistă decenii întregi sau o viață. Lozanov merge mai departe, considerînd că omul înregistrează permanent si altfel de informații: cele percepute intuitiv si telepatic sau prin clarviziune. Aceste percepții, consideră el, îsi au rolul lor în reactualizare.

O descoperire prin serendipitate (din întîmplare) îi relevă lui Lozanov secretul învătării în somn: autosugestia. Două grupuri de studenti veniseră să-si consolideze cunostințele prin învățarea în somn. Lozanov a observat că membrii unuia din cele două grupuri sforăie, semn că intraseră în somnul profund, si a scos magnetofonul din priză. A doua zi ambele grupuri au performat la fel.

Simpla sugestie că vor învăța mai bine le-a fost suficientă si celor care dormiseră normal, fără învățare în somn.

Muzica este indispensabilă în sedinta de sugestopedie. si nu orice muzică, ci doar anumite compoziții în stil baroc ale lui Bach, Handel, Vivaldi, Corelli si Teleman. Acestea au măsura 4/4 (uneori 3/4) si ritmul largo (60 bătăi pe minut).

Ritmurile organismului se racordează la cadenta muzicii, efectul fiind similar recitării unei mantre; pulsul scade cu 5 unităti tensiunea cu 4 diviziuni, iar frecvența undelor cerebrale creste cu aproximativ 6%. Se obtine o stare de relaxare fizică însoțită de lărgirea si acutizarea conștienței. Cimatica, noua stiință fundată de dr. Hans Jerry, care studiază efectul muzicii asupra lumii însuflețite si neînsufletite, se întîlneste cu ideile anticilor (Pitagora, Hermes Trismegitus), după care muzica este o punte care uneste toate lucrurile.

Totul în univers este în stare de vibrație, chiar si electronii din atom, ceea ce face ca unele substanțe, culori si note muzicale să rezoneze. Dovezile experimentale sînt concludente. Aceasta l-a determinat pe Donald Hatch Andrews, doctor în chimie, să exclame uimit:"... descoperim că universul nu este compus din materie, ci din muzică".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.