Suflete tari de Camil Petrescu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.71

nivel: Liceu

In drama "Suflete tari", precum si in celelalte opere ce apartin teatrului lui Camil Petrescu, actiunea cade in plan secund, accentul fiind pus pe drama interioara a protagonistilor si pe starile de constiinta in spiritul formelor moderne de abordare a prozei. Aceasta opera este compusa din trei acte alcatuite din 14, 5 respectiv 7 scene, actiunea desfasurandu-se in anul 1913, in casa boierului M[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Suflete tari de Camil Petrescu

In drama "Suflete tari", precum si in celelalte opere ce apartin teatrului lui Camil Petrescu, actiunea cade in plan secund, accentul fiind pus pe drama interioara a protagonistilor si pe starile de constiinta in spiritul formelor moderne de abordare a prozei. Aceasta opera este compusa din trei acte alcatuite din 14, 5 respectiv 7 scene, actiunea desfasurandu-se in anul 1913, in casa boierului Matei Boiu-Dorcani. In prologul piesei, Andrei Pietraru, un tanar de treizeci de ani, bibliotecar de sase ani in casa aristocratului Matei Boiu-Dorcani, se imagineaza admirat si iubit de fiica acestuia, Ioana.

Actul I prezinta realitatea: el este cel care o iubeste fara a indrazni sa-i marturiseasca, sufocat de distanta sociala si de gandul ca s-a ratat. Astfel, Pietraru renuntase la o logodna avantajoasa, cu fiica unui profesor universitar, isi abandonase studiile si se multumise doar cu simplul statut de bibliotecar pentru a fi in preajma femeii iubite. Prietenul sau, Culai, incearca sa-l readuca la realitate, sa spulbere iluzia in care eroul traieste de sase ani, propunandu-i sa se intoarca impreuna in locurile natale. Mai mult decat atat, Culai ii demonstreaza ca Ioana Boiu nu-l considera decat un simplu servitor, pe care nu merita sa-l ia in seama. In finalul actului I, Andrei Pietraru isi propune o solutie extrema si promite ca se va sinucide daca pana la miezul noptii nu va reusi sa sarute mana femeii iubite.

In actul al II-lea, el ii marturiseste Ioanei sentimentele tainuite atata vreme. Confruntarea celor doi se incheie cu victoria lui Andrei care castiga iubirea si pretuirea Ioanei. In actul al III-lea, Andrei se dueleaza cu printul Bazil Serban din cauza unui incident minor petrecut la teatru, Pietraru ranindu-l grav pe print. Pe de alta parte, Ioana refuza sa se ascunda si ii cere lui Andrei sa-i marturiseasca tatalui relatia lor. Dupa indelungate ezitari si dupa ce Culai il acuza de lipsa de onestitate fata de protectorul sau, Pietraru se hotaraste sa-i marturiseasca adevarul lui Matei Boiu-Dorcani.

Se va confrunta insa cu prejudecatile aristocratului, care il crede un simplu vanator de zestre. Andrei infrunta jignirile lui Matei Boiu-Dorcani, devenind violent, acuzator; in aceasta confruntare, aristocratul este cel invins. Intr-un gest de duiosie si recunostinta, Andrei o saruta pe Elena, fata din casa, care, dandu-si seama ca dragostea ei pentru acesta este imposibila, decide sa se retraga la mosia Dorcani, pentru a-i tine de urat lui Matei. Scena este surprinsa de Ioana, care se arata implacabila fata de Andrei, crezandu-se inselata
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.