Suferintele iudeilor - de la apocalipsa la exaltarea Torei

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.76

nivel: Facultate

Patru poeme, numite Cantarile Slujitorului (42: l-4; 49: l-6; 50: 49; 52: 13-53: 12), exprima in mod original si dramatic suferintele poporului evreu. Interpretarea lor a dat nastere la nenumarate controverse. Foarte probabil "Slujitorul lui Iahve" (ebhed yahveh) intruchipeaza elita iudee deportata. Durerile sale sunt considerate o ispasire a pacatelor intregului popor. "Slujitorul lui Iahve" acce[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Suferintele iudeilor - de la apocalipsa la exaltarea Torei

Patru poeme, numite Cantarile Slujitorului (42: l-4; 49: l-6; 50: 49; 52: 13-53: 12), exprima in mod original si dramatic suferintele poporului evreu. Interpretarea lor a dat nastere la nenumarate controverse. Foarte probabil "Slujitorul lui Iahve" (ebhed yahveh) intruchipeaza elita iudee deportata. Durerile sale sunt considerate o ispasire a pacatelor intregului popor. "Slujitorul lui Iahve" acceptase toate injosirile: "Spatele l-am dat spre batai [...] si fata mea nu am ferit-o de rusinea scuiparilor" (50: 6).

Durerea deportarii este un sacrificiu prin care pacatele lui Israel se sterg: "El a luat asupra-si suferintele noastre si cu durerile noastre a fost impovarat [... J. El a fost strapuns pentru pacatele noastre si zdrobit pentru faradelegile noastre. El a fost pedepsit pentru mantuirea noastra si prin ranile lui toti ne-am vindecat" (53: 5).
Exegeza crestina a vazut in "Slujitorul lui Iahve" anticiparea lui Mesia. Numeroase pasaje justificau aceasta interpretare. Caci "Iahve a facut sa cada asupra lui faradelegile noastre [...].

Ca un miel dus spre junghiere [...] fara de glas [...] pentru pacatele noastre a fost adus spre moarte" (53: 6-8). Victima voluntara, "Slujitorul" a fost numarat "printre pacatosi in timp ce pentru faradelegile multora suferea si pentru cei pacatosi si-a dat viata" (53: 12). Dar, scapat de "chinurile sufletului, el va vedea lumina si se va satura [...] si cu cei puternici va imparti prada" (53: 11-12). Mai mult inca: Iahve va face din "Sluga Sa" "lumina popoarelor, ca sa duca mantuirea Mea pana la marginile pamantului" (49: 6).

Aceste texte se inscriu printre culmile gandirii religioase ebraice. Proclamarea salvarii universale prin suferintele "Slujitorului lui Iahve" anunta crestinismul.De la reintoarcerea lor, in ~ 538, deportatii au fost confruntati, pe langa alte chestiuni urgente, cu aceea a reconstructiei Templului. Noul sanctuar nu mai apartinea dinastiei regale, ci poporului, care se angajase sa suporte cheltuielile.

Piatra unghiulara a fost pusa in ~ 537; la putina vreme dupa asta, lucrarile au fost oprite. Abia in ~ 520, ca urmare a unei schimbari politice, constructia a fost reluata. Criza care zguduia Imperiul persan a trezit un nou val de exaltare eshatologica. Zorobabel, care fusese numit inalt comisar, si marele preot losua, sustinuti de profetii Agheu si Zaharia, isi concentrara eforturile pentru recladirea sanctuarului, in ~ 515
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.