Sudiu de tara-Serbia

1x punct

categorie: Economie

nota: 0.00

nivel: Facultate

Instabilitatea financiara si politica din Serbia este relevata foarte clar cu ajutorul acestui grafic. Multiplele schimbari de Guvern, adoptarea de politici fiscale in premiera pentru acest stat nou format, dar si vulnerabilitatea monedei nationale in fata EUR au dus la schimbari majore in ratele de inflatie ale ultimilor 7 ani.

In perioada 2003-2006 inflatia in Serbia a variat int[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sudiu de tara-Serbia

Instabilitatea financiara si politica din Serbia este relevata foarte clar cu ajutorul acestui grafic. Multiplele schimbari de Guvern, adoptarea de politici fiscale in premiera pentru acest stat nou format, dar si vulnerabilitatea monedei nationale in fata EUR au dus la schimbari majore in ratele de inflatie ale ultimilor 7 ani.

In perioada 2003-2006 inflatia in Serbia a variat intre 10 si 18%. A scazut de la 17.7%, maximul inregistrat in decembrie 2005 pana la 14,4% in martie 2006. La analiza acestori valori ale ratei inflatiei trebuie luata in calcul si decizia guvernului sarb de a introduce TVA-ul in ianuarie 2005. Ca efect, imediat dupa introducere, rata inflatiei a fost destul de crescuta.

Cei mai importanti contributori la inflatia de la inceput de 2006 au fost preturile derivatelor din petrol. Cresterea s-a reflectat imediat in scumpirea taxelor administrative de stat. Stabilizarea economiei coroborata cu investitiile straine directe si cu politicile fiscale ale Guvernului sarb au dus la scaderea treptata a inflatiei pana la valoarea e 6,5% in 2007, cea mai mica valoare a ultimilor 10 ani.

Cresterea din 2008 a venit pe fondul finalizarii celor mai importante achizitii din domeniul bancar al Serbiei, de catre banci de prestigiu din afara tarii. Deasemenea, cresterea inflatiei a marcat debutul international al crizei economice globale, fapt resimtit imediat in cresterea preturilor datorita inflatiei. Scaderea din 2009 a venit pe fondul unor masuri financiare foarte dure, ale caror rezultate s-au facut remarcate spre finalul lui 2009, fapt ce a dus la scaderea simtitoare a inflatiei.

Incomparabil mai mici decat valorile ratelor de inflatie de pana in 2003, ratele prezentate in graficul alaturat reprezinta efortul Guvernului sarb de a pune la punct un circuit economic echilibrat, in care rata inflatiei poate fi controlata fara posibilitatea de a fi scapata de sub control. Daca in 2004 s-a inregistrat o scadere usoara de aproape 2% fata de 2003, introducerea TVA-ului in 2005 a avut un efect foarte puternic asupra inflatiei. Ajunsa la aproape 18%, inflatia anului 2005 se datoreaza mai multor factori ce tin tot de eforturile de a pune la punct un sistem fiscal functional.

Multiplele schimbari ale guvernelor au incetinit reformarea mediului de afaceri din Serbia in perioada analizata. Eforturi vizibile s-au facut, desi raman cateva probleme semnificative conform analizelor recente.

Serbia s-a clasat pe locul 88 intr-un studiu al Banii Mondiale publicat in 2010 din punct de vedere al usurintei cu care se pot intreprinde afaceri. Nivelul ridicat al taxelor, practicile neconcurentiale si greutatea cu care se pot accesa fonduri au fost identificate ca fiind cele mai importante probleme ce stau in calea unor afaceri de succes.

Guvernul din Serbia a adoptat in 2009 un proiect de "ghilotinare" a birocratiei ce incetinea vizibil extinderea investitiilor straine directe. In plus, un birou unic de inregistrare a firmelor s-a deschis in 2009 pentru a fluidiza crearea de companii in doar 5 zile.

O noua lege a concurentei a fost adoptata in iulie 2009. Consiliul Concurentei a primit unda verde pentru a amenda drastic companiile pentru incalcarea legilor acestui segment. Amenzile de pana la 10% din cifra de afaceri au reusit sa reduca semnificativ numarul companiilor care incalca reglementarile Consiliului Concurentei.

Legislatia in acest domeniu a fost adaptata dupa cea a Uniunii Europene, principala reglementare fiind reducerea sau chiar interzicerea ajutoarelor de stat pentru anumite companii. Orice stat care prin ajutoarele acordate creaza un mediu neconcurential poate fi tras la raspundere si penalizat serios.

Criza financiara a afectat serios si domeniul bancar din Serbia. Autoritatile sarbe au facut eforturi sustinute pentru a conserva increderea si stabilitatea in institutiile financiare din Serbia. Numeroase banci au facut retrageri masive in ultima parte a lui 2008, la startul crizei mondiale, estimate la 1 miliard de euro (20% din valoarea totala a depozitelor). Ca raspuns, Guvernul a marit valoarea asigurarii financiare de la 3,000 de euro la 50,000 de euro.

Banca Nationala a Serbiei (NBS) a luat deasemenea o serie de masuri pentru a facilita lichiditatea in piata. Rezultatul a fost cresterea depozitelor, fapt ce a dus la revigorarea sistemului bancar. Bancile cu capital strain, care detin aproximativ 70% dintre actiunile bancare ale Serbiei, raman in continuare fidele activitatii pe aceasta piata.

In martie 2009 cele mai mari 10 banci straine din Serbia si-au declarat suportul pentru economia sarba, continuarea activitatii fara probleme majore, elemente ce au dus la intarirea increderii in sistemul bancar, ce sa semne de revigorare foarte serioase.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.