Sudarea in mediu de gaz protector CO2 - proiect

5x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.28

nivel: Facultate

Debitul de gaz – Coeficienti de topire si depunere scad pe masura cresterii debitului de gaz .Fenomenul se explica prin efectul de racire a coloanei arcului datoita jetului rece de gaz. La debite mici de gaz apar pori datorita protectiei insuficiente.In practica debitul de gaz variaza intre 900-1500 l/h.

Viteza de sudare – Cresterea vitezei de sudare conduce la scader[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sudarea in mediu de gaz protector CO2 - proiect

Debitul de gaz – Coeficienti de topire si depunere scad pe masura cresterii debitului de gaz .Fenomenul se explica prin efectul de racire a coloanei arcului datoita jetului rece de gaz. La debite mici de gaz apar pori datorita protectiei insuficiente.In practica debitul de gaz variaza intre 900-1500 l/h.

Viteza de sudare – Cresterea vitezei de sudare conduce la scaderea contributiei , la formarea cusaturii a metalului de baza , dar mai mult a materialului de adaos.Viteza de sudare are efect schimbarea compozitiei chimice.Cresterea Vitezei de surae duce la cresterea vitezei de racire a cusaturii si la micsorarea protectiei cusaturii.

Influienta polaritaii curentului- Sudarea in curent alternativ nu este posibila deoarece arcul electric nu are stabilitate.Sudarea in curent continuu se face atat cu polaritate directa cat si cu polaritate inversa.La polaritatea inversa metalul topit trece prin arc sub forma de picaturi fine, arcul e stabil iar ingrosarile minime.Picaturile sunt cu atat mai fine Cu cat densitatea curentului este mai mare.Coeficientu de participare a metalului electrodului este mai mare la polaritatea directa.

Daca lungimile libere se deasesc au loc fenomene nedorite precum :
 Se inrautateste amorsarea si stabilitatea arcului mai ales de diametre mici.
 Arcul arde zgomotos
 Se produc ingrosari
 Se produc imploscari de metal si de stropi
 Adancimea de patrundere scade
 Coeficientu de topire si depunere se micsoreaza

Imbinarea sarmei electrod fata de verticala se face sub un unghi de 16-20 Grade.Daca inchiderea sarmei este mai mare de 30 Grade fata de directia verticala are loc stropiri puternice si se micsoreaza adancimea de patrundere.

Pregatirea in vederea sudarii

1. Se verifica strangerea corecta a cablurilor de masa si cel de la pistolet
2. Se verifica strangerea corecta a cuplei furtun gaz CO2
3. Se verifica strangerea corecta a conectorilor cablurilor de comanda

4. Se verifica conectarea pistoletuluila sistemul de avans sarma
5. Se monteaza consumabilele :difuzor gaz, duza contact , duza gaz .
6. Se apasa butonul de pornire pe pozitia ‘ON’ iar lampa de semnalizare se aprinde
7. Se selecteaza procedeul de sudare pe pozitia ‘CO2 Welding ‘
8. Se Selecteaza diametrul sarmei 1.2 mm sau 1.4 mm

9. Se selecteaza butonul pentru umplere crater ‘Crater on’
10. Se apasa butonul de verificare gaz si timp de 20 sec. Se regleaza debitul gazului la 20 l/min
11. Se regleaza curentul de sudare – Is (AMP) de pe sistemul de avas sarma(Wire feeder)
12. se regleaza tensiunea de sudare – U (VOLT) de pe sistemul de avans sarma (Wiere feeder)
13. Se regleaza lungimea libera a sarmei la 10 ...15 mm si se incepe sudarea

Scule pentru sudare
 Perii de sarma
 Ciocan de batut zgura
 Clestele de taiat sarma

Echipamentu de protectie al sudorului :
 Casca de protectie
 Masca de sudare –geam alb+ geam sudura+ geam alb
 Manusi piele
 Sort piele
 Jampiere
 Cotiere
 Bocanci cu bombeu metalic

Procesele fizico-chimice ce au loc la sudarea cu bioxid de carbon CO2

Sub influienta arcului electric bioxidul de carbon se descompune in oxid de carbon si oxigen.Descompunerea este cu atat mai importanta cu cat temperatura arcului este mai mare . In zona arcului atmosfera este oxidanta ceea ce determina o topire a metalului de adaos in picaturi mai fine deoarece zona oxidanta micsoreaza dimensiunile picaturilor.
Dezvoltarea hidrogenului in metalul de topit este impiedicata de caracterul oxidant a suprafetei datorita bioxidului de carbon.

Cusatura este mai compacta si lipsita de pori si putin influientata de rugia. Azotul provenit din aer sau din grasimile aflate pe piesa de sudat formeaza cu oxigenul, oxizi de azot insolubili. O cauza a porozitatii o pate constitui arderea carbonului la anumite oteluri ,si poate remedia corozitatea in acest caz prin introducerea in metalul cusaturii a unui procent de 0.2% Siliciu.

Sursa de pori poate fi si continutul ridicat de umiditate din bioxidul de carbon. Sursa de pori poate fi eliminata prin alegerea unei sarme de adaos in care sse adauga dezoxidanti ca Mn , Si , Ti , Al. Materialul joaca un rol hotarator la sudarea in CO2.Se recomanda ca materialul de baza sa contina un procent cat mai redus de azot.Se sudeaza fara problema otelurile cu un continut de carbon de 0.25 %.Otelurile calitate cu un continut de carbon de 0.45 % se v-a suda cu preincalzire sau aplicarea unui tratament termic dupa sudare pentru a evita aparitia fisurilor.

Materialul de adaos-sarma de sudat trebuie sa contina cantitati sporite de mangan si siliciu pentru a compesa pierderile prin ardere in timpul sudari si a ferii dezoxidarea baii metalice. Pentru a limita oxidarea manganului si siliciului in sarma se introduce titanul in procent mic. Diametrul sarmei poate fi : 0.5 ; 0.8 ; 1 ; 1.2 ; 1.6 ; 2 ; 2.5 mm.Abaterea de la diametru este de 7 % pentru diametre de 0.5 ;0.8 .

Sarmele de adaos se livreaza sub forma de colaci sau vergele .Suprafata exterioara a sarmei trebuie sa fie curatata fara rugina,de obicei se cupreaza. Gazul folosit este imbuteliat si trece in stare lichida daca este comprimat la rece.
In stare solida gazul se gaseste sub forma ghetii carbonice. Imbutelierea gazului se face in tuburi de otel, lichidul ocupa maxim 60-80% din butelie. Dintr-o butelie normala de 40 l se obtin 25 kg de CO2.Continutul de apa dizolvata in butelie e limitat la maxim 0.04%.Scaderea presiunii gazului de 10 ori duce la cresterea umiditatii de 3 ori. Pentru micsorarea umiditatii in zona de sudura se recomanda uscarea gazelor cu ajutorul unui dispozitiv special.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.