Suceava - Baia - Targu-Neamt

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Paralel cu dezvoltarea orasului, mestesugurile iau si ele avint. In documentele veacului al XV-lea se fac numeroase mentiuni despre existenta unor pive si dirste pentru postav si sumane, steampuri pentru prelucrarea minereurilor, actionate de forta apei. Postavurile, de buna calitate, faceau obiectul unui intens comert, despre care se gasesc mentiuni documentare inca din vremea lui Alexandru cel B[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Suceava - Baia - Targu-Neamt

Paralel cu dezvoltarea orasului, mestesugurile iau si ele avint. In documentele veacului al XV-lea se fac numeroase mentiuni despre existenta unor pive si dirste pentru postav si sumane, steampuri pentru prelucrarea minereurilor, actionate de forta apei. Postavurile, de buna calitate, faceau obiectul unui intens comert, despre care se gasesc mentiuni documentare inca din vremea lui Alexandru cel Bun si pina tiriziu prin secolul al XVI-lea. Alaturi de acest mestesug, care se va raspindi si in satele dimprejur, documentele vremii mentioneaza existenta unor cojocari, blanari, curelari, croitori si cizmari, olari, zidari si pietrari etc.

Erau, de asemenea, "fabrici" de bere. In vecinatatea orasului erau in activitate mine din care se extrageau diferite minereuri. Urmele unor foarte vechi mine vor fi semnalate in 1781 de Sulzer, iar A. Wolf scria ca anumite mine s-ar fi exploatat pina in vremea lui Vasile Lupu.
In perioada de prosperitate a orasului apar doua importante monumente de arta feudala, unul ctitorit de Stefan in 1467, in urma bataliei cistigate la Baia impotriva regelui Matei Corvin, si altul ridicat de Petru Rares, in 1532.

Dar odata cu primele decenii ale veacului al XVII-lea, orasul incepe sa decada, activitatea economica devino tot mai limitata, numarul populatiei scade. Totusi, pe la 1741, Baia mai pastra inca titulatura de oras: insa odata cu infiintarea -- prin hrisov domnesc la 1780 -- a tirgului Falticeni, cu iarmaroacele lui mari si renumite, tirgovetii de la Baia, citi mai ramasesera, se muta in tirgul cel nou.B. Tirgu Neamt
De la Baia, pe acelasi drum ne intoarcem la intersectia de la Spataresti, iar de aici, spre sud, pe drum asfaltat, se ajunge la Tirgu Neamt (27 km).

Situat pe valea Neamtului, intre dealurile domoale de la marginea Subcarpatilor orientali, Tg. Neamt se numara printre vechile asezari din Moldova. Dupa cum dovedesc vestigiile arheologice descoperite, teritoriul orasului actual si imprejurimile lui imediate s-au caracterizat printr-o intensa locuire inca din vremea orinduirii comunei primitive. Cele mai vechi marturii dateaza din neolitic si epoca bronzului, fara sa lipseasca resturi ale civilizatiei geto-dacice. Ca asezare statornica si de oarecare importanta insa, Tg. Neamt pare sa se fi inchegat in perioada premergatoare constituirii statului feudal al Moldovei.

Ca centru al vietii economice se va afirma odata cu inaltarea Cetatii Neamtului de catre Petru I Musat, numarindu-se, spre sfirsitul veacului al XIV-lea, 'printre orasele importante ale Moldovei. Istoria orasului se impleteste strins cu aceea a cetatii. In veacul urmator, la sfirsitul acestuia, este mentionat documentar ca important punct de vama in comertul de vite cu Transilvania. Aparat de Cetatea Neamtului si favorizat de controlul pe care il exercita asupra drumurilor comerciale ce legau Dunarea maritima cu nordul Moldovei si cu Transilvania, tirgul, devenit si capitala de tinut.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.