Succesul in afaceri

3x puncte

categorie: Economie

nota: 8.04

nivel: Facultate

Revenind la manageri există o tendință a lor de a cădea într-una din următoarele două categorii: cei care definesc ce este de făcut, fac și apoi pleacă acasă; cei care crează în permanență agitație prin exteriorizare de activități și care încearcă să-și justifice poziția mai degrabă prin efortul palpabil pe care îl depun decât prin rezultatele la care ajung.

Cei din ultima categori[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Succesul in afaceri

Revenind la manageri există o tendință a lor de a cădea într-una din următoarele două categorii: cei care definesc ce este de făcut, fac și apoi pleacă acasă; cei care crează în permanență agitație prin exteriorizare de activități și care încearcă să-și justifice poziția mai degrabă prin efortul palpabil pe care îl depun decât prin rezultatele la care ajung.

Cei din ultima categorie sunt de asemenea reactivi în răspunsuri și nu inovativi. Această abordare este într-o măsură mai mică sau mai mare prezentă la toți managerii. Totuși primejdia cea mai mare este că dacă un manager petrece prea mult timp autojustificându-se s-ar putea să nu mai reușească să stabilească ce are de făcut și astfel nici să nu mai facă ce are de făcut.

Până la urmă managerii sunt judecați mai degrabă după rezultatele lor decât după orice altceva. Comportamentul centrat pe activitate este mai degrabă asociat incompetenței sau neliniștii decât chiar comportamentul politic abil. Pe termen lung, acest tip de comportament agravează în realitate poziția managerului în loc să o amelioreze. De aceea pentru a nu ajunge în viitor la situații de genul celor prezentate mai sus trebuie să ne învățăm să ne stabilim corect scopurile și să delimităm aria activității noastre.

Odată ce ne-am stabilit scopul principal, adică cel strategic, începem să împărțim acel scop major în scopuri tactice mai mărunte, le analizăm și numai acum putem să întocmim planul de acțiune. Planul da activitate poate fi pe termen lung pentru scopurile mai dificil îndeplinite.

El include un lung șir de nivele, pe care v-a trebui să le parcurgeți, înainte de a vă apropia de scopul final. De obicei împrejurările deseori fac ca planul pe termen lung să se modifice sau chiar să devieze de la ținta finală. Astfel e mai util să ne pregătim planuri mai puțin voluminoase pe termen scurt și mediu. Ele sunt îndeplinite cu eforturi mai puține și fac parte din etapizarea planului global.

Planul curent (din fiecare zi) ar trebui neapărat să includă activitățile ce nu pot fi amânate în ordinea importanței și urgenței. Plănuirea are scopul de a face ca omul să nu se împotmolească în detalii și să facă diferență între ceea ce este important și neesențial. Se recomandă următoarea clasificație a activităților în ordinea îndeplinirii lor:

• Activități importante și urgente
• Activități importante, dar nu urgente
• Activități urgente, dar neimportante
• Activități ce dau senzația de ocupare
• Pierdere de timp

Prima categorie include activitățile ce trebuie efectuate neapărat, care în caz de ne îndeplinire aduc neplăceri. A doua categorie e constituită din treburi ce sunt permanent amânate, dar care se referă la direcțiile de bază a punerii în practică a scopurilor noastre. La categoria de activități urgente, dar neimportante se referă, de exemplu, obligația de a merge la o întrunire neinteresantă.

Activitățile ce ne răpesc vremea, dar nu se atribuie nici la cele importante și nici la cele urgente pot fi de genul celor de a aranja actele și hârtiile de pe masa de lucru, clasificându-le după anumite criterii. Ultimele două grupe ne creează doar impresia de ocupare utilă, însă practic nu ne aduc nici un folos semnificativ nici nouă, nici persoanelor din anturaj. Plănuirea trebuie orientată spre primele două categorii.

Un lucru foarte important pentru un manager este delimitarea postului. Această delimitarea trebuie privită mai degrabă ca un proces continuu decât ca o activitate singulară. Organizațiile trebuie să se schimbe pentru a putea supraviețui, iar posturile managerilor trebuie actualizate în mod corespunzător.

Această abordare ne-ar permite să definim cu o claritate superioară scopurile și prioritățile în cadrul sarcinilor care caracterizează postul. În unele unități economice managerii s-ar putea să primească indicații de la manageri superiori, ceea ce le-ar permite să-și execute sarcinile fără să stea prea mult la identificarea lor.

În alte situații însă - probabil acolo unde au loc frecvente modificări interne și de mediu extern - managerul trebuie să aloce mult timp definirii obiectivelor. Un ghid suplimentar se poate dovedi modul în care munca a fost prestată de un predecesor, cu condiția de a ameliora tehnica de muncă pentru a atinge rezultate superioare sau pentru a se adapta noilor împrejurări mai cu ușurință.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.