Succesiuni

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

1. Este o transmisiune mortis causa. Art. 651 C.civ. ,,succesiunile se deschid prin moarte". Dar cum prin moarte pier doar pers. fizice, rezulta ca regulile transmisiunii succesorale sunt aplicabile doar in cazul pieirii unor asemenea persoane, nu si celor juridice. Succesiunea este o transmisiune specifica, ea se delimiteaza net de toate celelalte transmisiuni patrimoniale, care nu se pot realiza[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Succesiuni

1. Este o transmisiune mortis causa. Art. 651 C.civ. ,,succesiunile se deschid prin moarte". Dar cum prin moarte pier doar pers. fizice, rezulta ca regulile transmisiunii succesorale sunt aplicabile doar in cazul pieirii unor asemenea persoane, nu si celor juridice. Succesiunea este o transmisiune specifica, ea se delimiteaza net de toate celelalte transmisiuni patrimoniale, care nu se pot realiza decat intre persoane in fiinta la data cand survin.
2. Este o transmisiune universala.

3. Este o transmisiune unitara. In principiu, patrimoniul este un tot unitar, adica nefractionat, transmisiunea acestuia prin succesiune se realizeaza de asemenea in mod unitar, adica dupa aceleasi reguli, fara a se face vreo distinctie intre bunurile succesorale dupa natura ori provenienta acestora.
4. Este o transmisiune indivizibila. Indivizibilitatea transmisiunii succesorale denota faptul ca mostenirea nu poate fi acceptata in parte, renuntandu-se la rest.

In principiu legea cheama la mostenire rudele apropiate ale defunctului (indiferent daca legatura de rudenie rezulta din casatorie, din afara casatoriei ori din adoptie), precum si pe sotul supravietuitor. Rudenia este legatura bazata pe descendenta unei persoane dintr-o alta persoana sau pe faptul ca mai multe persoane au un ascendent comun. In primul caz, rudenia este in linie dreapta, iar in cel de-al doile caz, in linie colaterala. Rudenia in linie dreapta poate fi ascendenta sau descendenta.

Potrivit art.659 C.civ. ,, succesiunile sunt deferite copiilor si descendentilor defunctului, ascendentilor si rudelor sale colaterale".
Ordinea de preferinta in care rudele defunctului sunt chemate de lege la mostenire este stabilita de art.669-675 C.civ., prin stabilirea a patru clase de mostenitori:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.