Substante explozibile

5x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.38

nivel: Liceu

Substanțele explozive folosite în tehnica militară se pot clasifica în funcție de domeniul de utilizare (figura 1) în următoarele grupe:
Explozivii primari se utilizează la amorsarea celorlalți explozivi deoarece inițierea lor necesita energii de activare mici. Forma lor specifica de transformare exploziva este detonația. Sunt utilizați la fabricarea mijloacelor de inițiere.

[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Substante explozibile

Substanțele explozive folosite în tehnica militară se pot clasifica în funcție de domeniul de utilizare (figura 1) în următoarele grupe:
Explozivii primari se utilizează la amorsarea celorlalți explozivi deoarece inițierea lor necesita energii de activare mici. Forma lor specifica de transformare exploziva este detonația. Sunt utilizați la fabricarea mijloacelor de inițiere.

Reprezentanți:

•Fulminații metalelor grele(fulminatul de mercur fulminatul de argint);
•Derivații acidului azotic (azotura de plumb și azotura de argint);

•Stifnatii și picrații metalelor grele(sifnatul de plumb);
•Diazodinitrofenolul;
•Tetrazenul;

Explozivi secundari sau brizanți, în stare pura sau în amestec cu alte substanțe explozive sau neexplozive, se întrebuințează la încărcarea tuturor tipurilor de muniții(grenade, mine, proectile, bombe), la realizarea fitilelor detonate, ori ca încărcaturi explozive utilizate la lucrări de pușcare, afinare, derocare ș.a., in unele tehnologii neconvenționale (placare ambutisare stantare mandrinare, durificare) etc.

Reprezentați

•Nitroderivații din seria aromatica(trotilul, tetrilul, dinitrobenzenul);
•Nitroderivații ai aminelor(hexogenul, octogenul);
•Nitrații sau esterii acidului azotic(nitratul de glicerina nitratul de celuloza si pentrita);
•Amestecuri explozive (amoniți, amonali, amatoli, dinamite și oxilicviti ).

Între cele doua tipuri prezentate, nu se poate face o delimitare exactă, întrucît există unii, de exemplu pentrite sau tetritul, care au unele proprietăți ce îi situiază între explozivii primari și secundari sau chiar același exploziv în condiții diferite se poate comporta ca exploziv primar sau secundar.

Fgura 1. Clasificarea substantelor explozive

Pulberile au ca forma principala de transformare exploziva deflagrația –combustie rapida ce se desfăsoară de obicei fără aportul oxigenului atmosferic, cu viteze sub 200 m/s. Transmiterea reacției (care de obicei este de oxido-reducere, exotermă, puternic gazogenă) de la un strat la altul se face prin conductibilitate termică dînd naștere unui lucru mecanic progresiv, de propulsie sau azvîrlire.

Pulberile negre sunt amestecuri mecanice formate in general din trei componenți, oxidant, carburant, liant. Ele au ca forma specifica de transformare exploziva deflagrația - o combustie rapida cu viteze ce pot atinge 500m/s și sunt utilizate pentru operații de derocări, la fabricarea încărcaturilor de amplificare a impulsului mijloacelor de inițiere, ori a încărcaturilor de evacuare a subansamblelor din anvelopele metalice, la confecționarea releelor întîrzietoare si a fitilelor de amorsare, ordinare.

Pulberile coloidale reprezintă compuși ai nitrocelulozei, substanța furnizoare de energie - transforma in coloid cu ajutorul gelatinuzatorilor. Daca gelatinizatorul este neutru sub raport energic(ex . amestec alcool-eter)pulberile obținute sunt monobazice sau pulberi de baza simpla. Daca gelatinizatorul este substanța exploziva(ex .nitroglicerina), atunci pulberea devine multibază ; numărul de baze este dat de numărul substanțelor furnizoare de energie din compunerea pulberii.

Ele sunt utilizate la fabricarea încărcaturilor de azvîrlire (pulberi balistice), la propulsia rachetelor(combustibili omogeni). Compozițiile pirotehnice sunt amestecuri mecanice de cel puțin trei componenți oxidant, carburant, liant ce au ca principala forma de transformare exploziva combustia , a cărei viteza variază in funcție de efectul pirotehnic pentru care au fost proiectate. Ele se întrebuințează la iluminarea, incendierea, fumizarea, mascarea sau indicarea obiectivelor, la marcarea unor porțiuni din traiectoria proiectilelor, la imitarea unor zgomote, la realizarea cordoanelor întîrzietoare și la mult apreciate focuri de artificii.

Toate aceste materiale explozive, indiferent că sa utilizează in domeniul civil sau militar, trebuie sa corespunda unor cerințe:

•De siguranța în manipulare , transport si exploatare
•De efect maxim
•De ordin economic și strategic
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.