Substante biologic active extrase din amfibieni

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.97

nivel: Facultate

In pielea unei broaste testoase mari - mascul, se contin 16mg de toxina iar la femela 27mg de toxina. Dupa unele observatii toxinele din pielea broastelor se elimina sub forma de spuma albicioasa. Cea mai mare concentratie a toxinelor se contine in regiunea urechilor, care poate fi improscata la o distanta de pana la 1 m. Toxinele de broaste testoase in solutii de 1:100 si 1:1000 provoaca moartea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Substante biologic active extrase din amfibieni

In pielea unei broaste testoase mari - mascul, se contin 16mg de toxina iar la femela 27mg de toxina. Dupa unele observatii toxinele din pielea broastelor se elimina sub forma de spuma albicioasa. Cea mai mare concentratie a toxinelor se contine in regiunea urechilor, care poate fi improscata la o distanta de pana la 1 m. Toxinele de broaste testoase in solutii de 1:100 si 1:1000 provoaca moartea puricilor si paduchilor in timp de 20 min, a pasarilor mici si a soparlelor in timp de cateva minute si a iepurilor de mare si rechinilor in timp de o ora.

S-a constatat ca toxicitatea pielii de broaste in forma uscata se pastreaza mai mult de 30 de ani. Un preparat pe baza toxinelor obtinute din pielea de broaste sub denumirea de bufotoxin, are urmatoarea formula: fosfolipoza A si 5-7% de adrenalina (de 4 ori mai mare decat in glandele suprarenale la om), care face ca lumea vaselor sanguine sa se ingusteze si sa participe la vindecarea rapida a ranilor.
Extrasele din broastele raioase se utilizeaza in anesteologie. Aceasta substanta biologic activa a fost elaborata la sfarsitul secolului XIX de catre medicul italian S. Staderini, care a fost inspirat de o femeie, care s-a adresat la el pentru dureri ingrozitoare de ochi.

Din explicatiile ei, acesta a luat o broasca raioasa, cu un cleste, care a improscat cu un venin si toxina a nimerit in ochiul femeii. Au aparut dureri infioratoare, apoi o amorteala totala. Aceste fenomene l-au inspirat pe medic sa experimentese toxina broastei raioase ca substanta anesteziologica. Preparatul elaborat a scos de pe piata cocaina, care era utilizata pana atunci. Asa s-a elaborat un nou preparat anesteziologic, care s-a utilizat mai tarziu in majoritatea tarilor din lume.

Mai tarziu cercetatorul Ocada din Japonia a ajuns la concluzia ca toxinele broastei testoase pot provoca o stimulare a inimii omului in dependenta de concentratia toxinei. Substanta activa provoaca ridicarea tensiunii arteriale si intensifica contractarea muschilor inimii. Aceste actiuni sunt similare cu actiunile preparatului Strofantin "K" .
S-a demonstrat ca toxina extrasa din broastele raioase stimuleaza respiratia omului chiar si in cazurile cand respiratia este stopata total.

In ultimul timp s-a determinat inca o proprietate deosebit de importanta a toxinei extrase din broasca testoasa. Ea este stimulator efectiv in cazurile radiatiilor. Actiunea toxinelor asupra sobolanilor radiati a avut o stimulare efectiva provocand formarea unui numar mare de leucocite si trombocite, apare o viabilitate a organismului mai intense, iar vasele sanguine devin mai rezistente la actiunile mecanice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.